Nederlandse Delta Lloyd Kernploeg goed van start in Hyères

YnglingVeel wind en regen op dag één van de Semaine Olympique Française in Hyères. En dat zijn prima condities voor de meeste zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. De resultaten waren er voor de meesten dan ook naar.
Ook de andere Nederlandse zeilers wisten deze eerste dag goed te beginnen. Voor enkelen kan in Hyères nog een felbegeerd ticket naar de Olympische Spelen van China worden verdiend.

Delta Lloyd Kernploeg

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout begonnen het toernooi goed met twee maal een tweede plek, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Koning: "We hadden een goeie start in race twee. We gingen als eerste om de bovenboei, maar opeens kregen we een golf en een vlaag tegelijk en Lobke zwaaide helemaal rondom de boot. Toen was er geen controle meer en gingen we om! Een sharktale noemen we dat! En dat betekent klimmen en zo snel mogelijk weer de bot rechttrekken.

We hadden veertien plekken verloren, maar we konden goed terug komen. Voor ons ging er nog iemand om en bij een ander knapte de mast. De rest hebben we ingehaald en we wisten alsnog tweede te worden.” De Koning en Berkhout staan daarmee voorlopig eerste.

Sven en Kalle Coster wisten een eerste en derde plek binnen te slepen. Sven Coster: “Het waaide heel hard, windkracht zes, maar we gingen recht op de bovenboei af en konden voor de wind op kop komen en winnen.” Ook race twee ging goed voor de broers en ze staan voorlopig derde in het tussenstand. “We kunnen in principe goed varen bij harde en zachte wind, maar met het oog op China stellen we af op lichtweer. Als het dan zo waait is het hard werken.”

Finn klasseFinn klassePieter-Jan Postma had een geweldige start, maar stuitte ook op een kleine hindernis. Postma: “Een prachtige eerste race met een mooie eerste plek. Ook in race twee ging ik goed van start, maar ik kwam in een onduidelijke voorrangssituatie terecht. Daniel Birgmark, een Zweed, protesteerde en ik heb twee strafrondjes gepakt.”

Postma kwam hierdoor achterin het veld terecht, maar wist heel goed terug te komen. “Voor de wind ga ik heel goed. Ik heb dan echt een marge ten opzichte van de concurrentie. Ik kan daar op techniek echt mijn spel spelen en terug komen.” Met een zevende plek in race twee staat Postma voorlopig vierde.

Yngling klasseYngling klasseDe acht Nederlandse Yngling-zeilsters zat het vandaag niet mee. Het team van Renee Groeneveld, Marije Faber en Annemieke Bes wist het beste resultaat neer te zetten. Met een zesde en elfde plek staan zij voorlopig zevende. Groeneveld: “Het waaide hard en dat is nu niet helemaal in ons voordeel aangezien we op lichtweer trainen voor China.” De andere twee Nederlandse Yngling-teams staan na dag één op de 10de en 17de plek.

Overige Nederlandse zeilers

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen zetten hun goede vorm voort in Hyeres. Zij staan met een eerste en vijfde plek voorlopig bovenaan in het klassement.

In de RS:X klasse gingen Casper Bouman en Dorian van Rijselberge vandaag gelijk op. Beide windsurfers maken nog kans op een ticket Bouman en Van Rijselberge kwamen in verschillende groepen uit en wisten allebei te domineren.
Bouman en Van Rijselberge kwamen in verschillende groepen uit en wisten allebei te domineren. Bouman won de eerste race, maar de finish van race twee leverde problemen op. Bouman: “Het was een chaos. Alle vloten kwamen tegelijk aan en mijn finish werd over het hoofd gezien. Ik stond ineens 38ste.”

Bouman protesteerde en werd uiteindelijk tweede, waarmee hij ook overall op een tweede plek staat. Van Rijsselberg staat vierde in het algemeen klassement met maar een punt verschil tussen de twee trainingspartners.

Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg staat doet ook goede zaken een derde en zevende plek. Hij staat voorlopig negende in de ranglijst. De jonge Dordrechter heeft al een halve nominatie voor de Spelen op zak. Van Schaardenburg: “Ik kan me hier nomineren, maar het wordt heel lastig. Ik moet dan bij de eerste zes deelnemers eindigen en dat is hier heel moeilijk. Iedereen is hier!”

Een andere kanshebber is de 19-jarige Marit Bouwmeester. Zij wist vandaag in de Laser Radiaal klasse een hele knappe eerste plek te varen in race één en staat overall tiende. Bouwmeester heeft nog geen nominatie voor de Olympische Spelen en zal bij de eerste drie moeten eindigen voor een volle nominatie. Een plek bij de eerste zes levert een halve nominatie op.

Steven Le Fevre en Steven Krol uit het Volvo Talent plan staan in de 470 klasse voorlopig achtste, een goed resultaat voor de jonge zeilers. Le Fevre: “Heel jammer van de tweede race. We sloegen om voor de start en toen verloren we onze spinaker boom. Het ging nog wel, maar je verliest toch een paar plaatsjes.”

Paralympisch zeilen

In de 2.4 klasse heeft Thierry Schmitter op dag één van de Franse zeilweek een tweede plek veroverd. Schmitter won in 2004 de bronzen medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen van Athene en hij is nu gebrand op goud in China. De Olympische zeilweek in Hyeres is een belangrijk voorbereidings-toernooi en Schmitter is één van de favorieten voor de eindoverwinning in deze klasse.

Dagelijks zijn korte videoreportages te zien op www.topzeilen.tv
Website evenement: http://sof.ffvoile.net/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: