Vertrek van de Transat AG2R levert prachtig schouwspel

Start Transat AG2RZondag 20 april 2008, stipt 14 uur lokale tijd. De baai van Concarneau, Bretagne (FRA). Ze waren met 26, zeiljachten van het monotype Figaro Bénéteau II. En met 52 schippers, want deze wedstrijd wordt dualhanded gevaren. Ze gaven de duizenden toeschouwers een prachtig schouwspel. Om 13 uur was het CONCARNEAU-SAINT BARTH, geschipperd door het duo Peron – Danet en winnaars van de proloog, die als eersten mochten ‘buiten varen’.

De wind was zo’n 15 knopen sterk en kwam uit zuidzuidoostelijke hoek. Om 14 uur precies schoot het wedstrijd comité alle 26 deelnemers weg.

Prachtige beelden bij de startPrachtige beelden bij de startNa het eerste rak, zo’n 7 mijl langs de Bretoense kust, kozen de deelnemers voor het ruime sop en zetten ze koers naar Saint Barthélémy op de Franse Antillen. Het was al meteen een van de favorieten LE CERCLE VERT, met aan boord co-schippers Morvan – Le Cam, die de leiding namen. Een andere favoriet, LUISINA DESIGN met Drouglazet – Bouvet aan het roer, moest rechtsomkeer maken na een aanvaring met FINANCO waarbij ze hun grootzeil scheurden. Ze zouden nog om 17u30 herstarten.

Er was schoon volk op het water. Oud-deelnemer Yann Eliés had zich zelfs de moeite getroost om zijn Open 60 GROUPE GENERALI buiten te halen om zijn vertrekkende collega’s te groeten. Ook Michel Desjoyeaux, winnaar van de allereerste editie in 1992 en Franse zeilheld, was present met zijn monohull FONCIA, net als Patrick Morvan met zijn Open 40 APPART CITY. Het meeste viel nog Sébastien Josse in het oog. De wereldomzeiler was met zijn Moth - speeltje evenwichtsoefeningen op het water aan het doen.

Wij Belgskes gaan vooral de belevenissen van TETREKTYS, de boot met zeilnummer 20, volgen. Aan boord zitten onze kompatriotten Pascal Desmarets en Bert Schadevyl. Wij wensen hen in hun allereerste deelname alle succes en vooral een behouden vaart toe. Op de site van het evenement kan men iedereen online volgen en ook ClubRacer zal hen niet uit het oog verliezen.

Website evenement: www.transat-ag2r.com
Foto’s : F. Tanneau/AFP

Video van de start: http://www.transatag2r.com/fr/s08_multimedia/s08p06_zoom_video.php?id=20

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: