Aankondiging Y-torenrace 2008

Lenco in Y-toren 2007Het laatste weekend van april bruist het in de haven van Durgerdam. Er staat weer een mooi nieuw vaarseizoen voor de deur, en om dit te vieren varen wij de Y-torenrace! De Y-torenrace heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de klassieke seizoensopener voor scherpe kajuitzeiljachten van het IJsselmeergebied en omstreken. Het evenement wordt gevaren in het gebied tussen de Y-toren, Pampus en IJburg.

Met overwegend zuidelijke winden is deze kom interessant wedstrijdwater voor alle wedstrijdzeilers: rustig en vlak voor de debutanten en schiftende winden en landeffecten voor de gevorderden onder ons.

De afgelopen jaren zijn het wedstrijdcomité van zeilvereniging het Y en een vaste club extra vrijwilligers erin geslaagd om op het water een professionele wedstrijdserie te verzorgen: zeven moderne races in één weekend. Met modern bedoelen wij intensieve korte lussen, spreaderboeien bovenin en eventueel een gate als onderton. Korte startcycli minimaliseren het wachten tussen de wedstrijden en voldoende middelen en bekwame mensen zorgen ervoor dat er adequaat met veranderende omstandigheden om kan worden gegaan.

Sfeerbeeld editie 2007Sfeerbeeld editie 2007In 2007 was er een deelnemersveld van maar liefst rond de tachtig schepen. Meerdere eenheidsklassen zoals de FF65, De Pion en de X99 als vaste deelnemers. Daarnaast was er een gemeleerd ORC-veld verdeeld over drie startgroepen waarbij in de ORC 1&2 vorig jaar maar liefst 35 boten op de lijn lagen. En last but not least de ongemeten klasse waarin veelal lokale kleinere schepen met veel plezier ook eens een wedstrijdje meezeilden.

De Y-torenrace wordt gevaren vanuit de jachthaven in Durgerdam aan de Durgerdammerdijk. Ons drijvende clubschip, de handbediende veerpond en de oude dijkhuisjes op de achtergrond ademen een sfeer van het verleden uit. Biedt Ome Bee, die ’s zomers op de haven woont, maar eens een borrel aan en hij zal je over zijn wedstrijden van veertig jaar geleden vertellen.

In Durgerdam geen North Sea Regatta-après-sail met een feesttent voor zo’n 2.000 zeilers, maar een gezellige bar met live muziek, goed verzorgde catering onder een overkapping op de dijk en vooral een oergezellige sfeer tussen alle wedstrijdzeilers onderling.

Datum Y-toren race 2008: 26 en 27 april 2008
Inschrijving: Gemeten, ongemeten en eenheidsklasse kajuitzeiljachten
Inschrijving online: Vanaf 1 maart 2008 op www.zvhety.nl
Inschrijving per fax : Vanaf 1 maart 2008 via 020-6799477
Voor vragen: Bel Jan Palmboom op 06-22346926
Inschrijfgeld: 40 Euro per schip
Surinaamse catering op zaterdag: Opgeven bij inschrijving, 12.50 Euro p.p.
Handicapsysteem: ORC Club
Meer informatie: www.zvhety.nl

Foto’s: Zilt Magazine

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: