Nederlandse windsurfers doen van zich spreken in Hyères

R-SX jumpHyères, 21 april 2008. Na het noodweer van zondag is de zonovergoten baai van Hyères op de tweede dag van de Franse zeilweek een verademing. De aflandige onstabiele wind zorgde wel voor wisselende resultaten bij de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Niet-kernploegleden Thierry Schmitter in de 2.4 klasse en windsurfers Casper Bouman en Dorian van Rijsselberge wisten alle drie hun goeie posities vast te houden: “Als het waait zijn we niet te stoppen.”

Delta Lloyd Kernploeg

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden op 21 april geen gelukkige dag. De Koning over race drie: “We lagen niet lekker. We werden uit ons spel geduwd, waardoor we niet onze eigen race konden varen.” Toch wisten de zeilsters nog vierde te worden in de derde race. Vlak voor race vier sloeg het noodlot toe. De Koning en Berkhout raakten een stuk hout in het water waardoor hun roer afbrak. “Dat kostte ons vandaag de wedstrijd. We moeten kijken hoe we dit gaan oplossen.”

Door dit ongeluk zakken de zeilsters terug naar een vierde plek in de ranglijst. Morgen, na de vijfde wedstrijd, mogen zij echter hun slechtste race wegstrepen. Alles is dus nog mogelijk.

De broers Sven en Kalle Coster hadden vandaag niet helemaal hun dag. Ze werden zesde en achtste, waardoor ze nu derde in het 470 klassement staan. Sven Coster: “Er zat veel draaiing in de wind waardoor we moeite hadden met onze positie. Soms zaten we aan de verkeerde kant van het veld. Er had tactisch gezien meer ingezeten, maar ook de snelheid was vandaag niet optimaal.” Kalle Coster voegde daar aan toe: “Het is wel gek om te zien dat we met een zes en een acht niet meer tevreden zijn. Daar groeien we dus wel in.”

Pieter-Jan Postma werd vandaag in de Finn klasse elfde en vierde. Postma reageerde na afloop: “Het was niet makkelijk. Door de instabiele, aflandige wind kon ik moeilijk patronen in het weer ontdekken.” Postma is nuchter over zijn gemengde resultaten. “Je ziet dat iedereen hier moeite mee heeft. Niemand vaart dan twee keer een top vijf plek. Dan heb ik het vandaag nog helemaal niet zo slecht gedaan.” Postma staat voorlopig vierde. Het is spannend in de top van de Finn klasse. De beste vier zeilers liggen slechts drie punten uit elkaar.

De resultaten van de acht Nederlandse Yngling-zeilsters liepen uiteen. Het team van Mandy Mulder, Marije Kampen en Annemieke Bes wist de beste cijfers neer te zetten. Kampen: “De start van race drie was briljant. We kwamen helemaal vanaf de buitenkant van het veld. Maar we waren als eerste bij de bovenboei.” Ze eindigden als tweede. “Bij de start van race vier probeerden we die stunt weer, maar sneden onszelf in de vingers. Achtste. We hebben vandaag twee keer de joker ingezet, maar de tweede keer werkte het helaas niet.”

Overige Nederlandse zeilers

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen behaalden vandaag een twaalfde en een eerste plek. Hierdoor zakken ze naar een tweede plek in het algemeen klassement.

RS:X klasseRS:X klasseIn de RS:X klasse gaan Casper Bouman en Dorian van Rijselberge nog steeds gelijk op en de boven aan de ranglijst van 90 surfers staan maar liefst twee Nederlanders. Ze haalden allebei een tweede en een eerste plaats. Van Rijsselberge: “Die tweede race liet ik liggen. Ik lag de hele tijd voor, een flink eind zelfs, maar in het laatste voordewindse rak ging ik op de verkeerde boei af. Ik kwam er halverwege achter en werd gelukkig toch nog tweede.”

Bouman zei: “Het waait hard en de vooruitzichten zijn prima, maar het is goed om nu te pakken wat je pakken kan. Bij licht weer is het harder werken voor ons. Dat ligt aan vele factoren: techniek, uithoudingsvermogen, lichaamsbouw. Daar moeten we aan werken.” Voor een Olympische nominatie moeten de Nederlandse surfers een top drie resultaat varen. Doen ze dat allebei, dan bepaalt een nationale selectie wie naar China mag. Bouman gaat in die nationale selectie aan de leiding. Rijsselberge besluit: “Wij zijn daar niet mee bezig, we maken gewoon plezier. Zeker met deze wind! Als het waait zijn we niet te stoppen!”

Laser klasseLaser klasseIn de zeer competitieve Laser klasse kunnen de jonge talenten Rutger van Schaardenburg en Marit Bouwmeester (Laser Radiaal) goed meekomen. Van Schaardenburg staat op een achtste plaats in het algemeen klassement. Bouwmeester had het moeilijker. Ze werd veertiende in de eerste race van vandaag. “Ik wilde te veel. Ik was te gretig en maakte een paar domme fouten.” In race twee herstelde ze zich en wist een tweede plek te veroveren. Ze staat nu zevende in de ranglijst.

Ook Steven Le Fevre en Steven Krol zetten hun constante optreden in de 470 klasse voort. De zeilers uit het Volvo Talent Plan behaalden vandaag een twaalfde en zevende plek, waardoor ze voorlopig tiende staan. Een heel knap resultaat, aangezien er in hun klasse 75 boten meedoen.

Paralympisch zeilen

Thierry Schmitter zeilde zondag al een tweede plek in de 2.4 klasse, vandaag scoort hij een overwinning en een derde plek. Hij staat daardoor nu tweede op de ranglijst. Schmitter: “Ik vaar graag op de Semaine Olympique. Er is altijd veel wind, knallen! Ik hou van extremere omstandigheden. Weinig wind of veel wind. Dan moet je echt je boot kennen. De 2.4 is een boot waar je slim moet zeilen, fysiek telt niet mee.”

Website evenement: http://sof.ffvoile.net/
Foto's: Franck Socha

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: