Team Zwitserleven Booth\Nieuwenhuis voortvarend van start in Hyeres

Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis ging voortvarend van start in de Semaine Olympique Hyeres. Deze Franse klassieker begon op zondag 20 april met onstuimige condities, waarmee de Olympische Tornado-zeilers onder Nederlandse vlag wel raad wisten. Na twee races gingen ze aan de leiding. Ondanks een tweede overwinning op maandag 21 april, zakte het oranjeduo een plekje in het algemeen klassement.

De Spanjaarden Echavarri en Paz staan nu eerste en de huidige wereldkampioenen Bundock en Ashby (AUS) derde, met één punt achterstand op Team Zwitserleven.

Sterk veld hier...

Maandag begon met een matige wind van circa 12 knopen, die gedurende de tweede wedstrijd toenam tot 18-20 knopen. Booth: “We hadden een slechte eerste start en raakten verstrikt in de boten die te vroeg waren, waaronder Darren Bundock die opnieuw startte. Vervolgens werden we ook nog eens zo’n 200 meter boven de layline van de bovenboei gedrukt. We gingen daar ongeveer als laatste omheen.” Het tweetal vocht zich een weg door de vloot van 21 catamarans en finishte na een goed laatste kruisrak als twaalfde. Booth: “Daar waren we dus best blij mee, want het is een sterk veld hier. Vrijwel alle deelnemers aan de Spelen in Beijing zijn van de partij. Alleen de Chinezen en de Oekraïners ontbreken.”

Fotofinish

Race twee begon heel anders voor Team Zwitserleven. Booth: “We gingen vanaf de eerste boventon aan de leiding met Hagara vlak achter ons. Dankzij een winddraaiing in het laatste spinnakerrak naderde Darren Bundock ons tot op een paar meter afstand voor de finishlijn.” De Nederlanders trokken aan het langste eind en pakten de zege. “Dat was echt een fotofinish”, aldus Booth. Met een eerste en twaalfde plek staan hij en Nieuwenhuis nu tweede overall. Booth: “Wij zijn tevreden met onze resultaten in deze omstandigheden. De samenwerking als team loopt voelbaar steeds beter. We hebben hier ook geprobeerd om met ochtendsessies lichtweer training in te bouwen, maar dat valt niet mee in het winderige Hyeres.” Over de nieuwe boot en de zeilontwikkeling is Booth eveneens te spreken: “We zitten op koers met het speciale zeilenprogramma voor Beijing en de testen zijn erg positief.”

Derde op wereldranglijst

Op 9 april 2008 publiceerde de internationale zeilfederatie (ISAF) de maandelijkse wereldranglijsten in de elf Olympische disciplines. Team Zwitserleven wist in de Tornado-klasse zijn derde plaats te behouden. Daarmee zijn Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis momenteel de hoogst gekwalificeerde oranjezeilers.
Er staan in Hyeres elf races in de planning, waarbij de top tien op vrijdag 25 april de Medal Race vaart.

Top vijf na vier races:

ESP – Echavarri/Paz, 13 punten
NED – Booth/Nieuwenhuis, 19 punten
AUS – Bundock/Ashby, 20 punten
GBR – McMillan/Howden, 24 punten
GER – Polgar/Spalteholz, 28 punten

Text Diabo

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: