2e telg van de STP65 familie is geboren en luistert naar de naam Moneypenny

STP65 MoneypennyDe nieuwste STP65, MONEYPENNY, kwam van de tekentafel van Reichel/Pugh en werd gebouwd door McConaghy’s Boat Yard in Australië. De 2e week van april werd ze te water gelaten en heeft ondertussen enkele testvaarten in Sydney Harbor achter de rug, en eigenaar Jim Swartz (USA) is opgetogen over zijn nieuwe speeltje. “Ze voelt snel aan”, grinnikte de trotse eigenaar van de tweede STP65. In deze Box Rule vaart alleen nog maar de door Farr ontworpen ROSEBUD.

Nummer 3 is ondertussen in aanbouw in de Knierim Boatyard te Kiel, Duitsland. Deze STP65 zal eigendom worden van Udo Schutz en CONTAINER gedoopt worden. In maart was de romp en het merendeel van het interieur reeds afgebouwd. Tegen eind juni zou de eigenaar de sleutelkes in ontvangst mogen nemen, en de eerste race is geprogrammeerd eind juli, de Spaanse Copa del Rey regatta.

De eerste 2 telgen, ROSEBUD en MONEYPENNY, zullen tegen dan reeds enkele confrontaties achter de rug hebben. De eerste ontmoeting zal plaats vinden in de New York Yacht Club Annual Rolex Regatta. Daarna vinden ze elkaar terug in een zwaardere wedstrijd, de Newport to Bermuda Race, waar ook ene SPEEDBOAT zal ten tonele verschijnen.

STP65 MoneypennySTP65 MoneypennyDe bedoeling is om zo snel mogelijk 5 van dergelijke race monsters te lanceren, zodat de Storm Trysail Club en de Transpacific Yacht Club samen met de STP65 klasse een eigenaars association kunnen oprichten. Uiteindelijk willen ze zich kunnen meten tegen IRC gebouwde boten van gelijke grootte, zoals daar zijn de Judel-Vrolijk 66 of de Reichel Pugh 69. En daarenboven willen ze een boot die ook inshore races aankan in een sterke eenheidsklasse, die ook nog verschillende jaren meekan.

De snelheidsbepalende factoren, bepaald in de Box Rule zoals constructie, lengte, gewicht, diepgang, VCG en zeiloppervlak, liggen vast. Dit betekent dat van zodra de klasse genoeg is gegroeid, de verschillende STP65’s onder elkaar kunnen racen zonder tijdsaanpassingen, als echte one-designs. En verplicht met de eigenaar aan het stuur.

Swartz, eigenaar en dus stuurman van MONEYPENNY, heeft dan wel een meer dan behoorlijke crew op zijn speeltje voorzien. Zo behoren tot de vaste bemanning namen als Gavin Brady, Paul Cayard, Ken Keefe, Mike Toppa, Mark Rudiger, Ben Beer, Matt Ciesicki,… Daar komen nog ex BMW Oracle America’s Cup mensen bij: David Blanchfield, David Brooke, Rodney Daniel, Jamie Gale en John Ziskind.

Onthou vooral de namen MONEYPENNY en CONTAINER. Zij zullen naast de naam ROSEBUD nog in vele regatta verslagen vallen.

Website: www.stp-65.org
Foto’s: Andrea Francolini

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: