Hilary Lister droomt van solo Round Britain deze zomer

Hilary ListerHilary Lister, Engelse, 36 jaar oud, is door een zeldzame ziekte, sympathische reflex dystrofie, verlamd van af haar nek. Ze kan noch armen, noch benen bewegen. Ze is met andere woorden een tetraplegie patiënte.
Het enige wat ze kan bewegen is haar hoofd, en dit laat haar toe om te telefoneren, oproepnummers te vormen, zappen op tv, en …te zeilen.
Zeilen?

Zeilen, en niet zomaar wat toerzeilen. Ze heeft verschillende records gebroken, won verschillende prijzen en is een rolmodel geworden voor vele anders validen, net omdat ze een fameuze zeilster is. In 2005 was ze de eerste tetraplegieker die solo zeilend het Kanaal overstak. Twee jaar later ronde ze op dezelfde manier het eiland van Wight. En in juni dit jaar gaat ze proberen om in haar eentje een rondje Groot-Brittannië te zeilen, in een volledig aangepaste Artemis 20.

Lister in haar nopjesLister in haar nopjesVoor een persoon die absoluut niet kan bewegen is dit op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zijzelf stelt dat het zeilen haar in verschillende opzichten heeft gered. Madam Lister is duidelijk een heel onafhankelijke vrouw, die door haar ziekte heel afhankelijk is geworden. Net daarom is ze zo gek van het zeilen: “Wanneer ik het water opvaar zijn mijn fysieke tekortkomingen plots niet meer van tel. Dankzij mijn aangepaste boot kan ik mezelf volledig redden aan boord. Er vaart wel steeds een volgboot mee, zo’n halve mijl achter me. Maar zelfs dat voelt eigenlijk te dicht aan.”

Een vriend suggereerde haar om het zeilen eens te proberen op een meertje vlakbij. “Eigenlijk was ik zo geschokt door de vraag, dat een deel van mijn oude ik insprong en ik ja antwoordde! De Westbere zeilclub, vlakbij Canterbury, heeft me met open armen ontvangen. Het was alsof niemand merkte dat ik in een rolstoel zat. Ik werd behandeld als een persoon die komt zeilen. Punt.”

Ze moest in de boot worden getakeld, alwaar een oude houten zitstoel was geplaatst waar ze perfect in paste. “Het volgende moment waren we midden het meer en voelde ik me voor het eerst sinds lang vrij.” De volgende stap was om zelf te leren zeilen, op haar eentje. Er werden aanpassingen gezocht en gevonden. Zo bedient Lister haar zeilen en helmstok door middel van 3 blaaspijpen. En gewoon wat toerkes doen op het meer is lang niet voldoende.

Lister aan de beroemde rotsenLister aan de beroemde rotsenZe legt de lat voor haar zelf enorm hoog. Ze stak het Kanaal over, met een zeekaart tegen de mast gebonden. Als kind was ze enorm sportief en had ze muzikaal en academisch talent. Eerst verloor ze de controle over haar benen. Net voor ze huwde kon ze ook haar armen niet meer dirigeren. Voor ze de eerste keer ging zeilen, had ze haar huis in geen maanden meer verlaten.

Ze heeft geen schrik van de dood. Die heeft ze al meermaals in de ogen gekeken. “Ik mag niet vergeten eraan te denken dat ik moet ademen. Wanneer ik er niet aan denk, val ik flauw. Ik weet dat het niet beter gaat worden, dus...ik moet er maar het beste van maken.”

De volgende keer dat we een zeilwedstrijd net niet winnen, zal de gedachte aan MADAM Lister ons leed misschien wat verzachten?

Website en foto’s: www.hilarylister.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: