Larry Ellison wint match race evenement van Cagliari RC 44 Cup

BMW OracleCagliari, Sardinië, 24 april. Wie had dit gedacht? De winnaar van het match racing evenement van de Cagliari RC 44 Cup is Larry Ellison aan boord BMW ORACLE Racing geworden. Verrassend? Toch wel, aangezien hij de enige niet-beroeps zeiler is die aan het stuurwiel stond tijdens dit evenement. In een competitie waarin enkele van de beste match race schippers ter wereld meedoen. Zonder twijfel hét match racing event van de lente 2008.

De tweede dag in deze Cagliari Cup startte in kalme weersomstandigheden. Mannen als Cameron Appleton, James Spithill, Mateusz Kusznierewicz, Ben Ainslie en dus Larry Ellison vochten het onder elkaar uit in verschillende duels. En er waren een paar hallucinante match racing duels bij.

Race 3 van de tweede dag. In het middendeel van deze race viel eerst de wind gewoon volledig weg, shifte vervolgens 180° en trok even plots aan tot zo’n 20 knopen. De beneden poort werd plots twee in de windse boeien. Twijfels bij de crew. Spinaker? Genua? Jib? Uiteindelijk waren het Ellison en BMW ORACLE Racing die het best met deze moeilijke omstandigheden omgingen, en hun 5e overwinning lieten optekenen.

Dan volgde de race van de dag, tussen TEAM BANCO ESPIRITO SANTO en BMW ORACLE Racing. Tijdens de pre-start trok de wind heel snel aan tot 30 knopen. Gelukkig besloot de scheids om deze race uit te stellen, nog vooraleer hij goed en wel was begonnen. Een half uurtje later en zo’n 10 knopen minder wind werden de twee kemphanen dan toch weggeschoten.

BMW Oracel vs Team Banco ESBMW Oracel vs Team Banco ESBen Ainslie had de betere start en controleerde BMW ORACLE Racing. Na de eerste bovenboei surften beide boten vlak naast elkaar richting de beneden poort. Russell Coutts gaf nog snel wat tips aan zijn amateur stuurman, waardoor deze de juiste kant van de baan koos en zich vrij kon zeilen.
Op het laatste spi-rak was de controle nu omgedraaid, en BMW ORACLE Racing hield nog 6 seconden over aan de finishlijn.

Daarmee werd BMW ORACLE Racing eindwinnaar van het match race evenement, voor TEAM CEEREF met James Spithill en TEAM BANCO ESPIRITO SANTO met Ben Ainslie. Morgen, vrijdag 25 april, gaat het fleet race evenement van start, nu verplicht met de eigenaren aan het stuurwiel. Ene Vincenzo Onorato zal dan juist terug zijn van zijn Farr 40 wereldtitel. De show kan verder gaan!

Match race evenement, eindrangschikking:
1) BMW ORACLE Racing, Larry Ellison, 8/1 - 8 ptn
2) Team Ceeref, James Spithill, 7/2 - 7 ptn
3) Team Banco Espirito Santo, Ben Ainslie, 6/3 - 6 ptn
4) Team Aqua, Cameron Appleton 6/3 - 6 ptn
5) Cro-A-Sail, Morten Henrikson / Miroslav Reljanovic, 5/4 - 5 ptn
6) Team Hiroshi - Città di Milano, Sébastien Col 5/4 - 4 ptn (1 penalty)
7) Sea Dubai, Markus Wieser 4/5 – 4 ptn
8) Team Beecom, Jesper Radich 3/6 – 3 ptn
9) Mascalzone Latino, Jes Gram Hansen 0/9 – 0 ptn
9) Team Organika, Mateusz Kusznierewicz 0/9 – 0 ptn

Website : www.rc44.com
Foto’s: Fnonnoi

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: