Nederlanders in 7 klassen in de medal race tijdens Franse zeilweek

Coster 470 klasseDe Nederlandse zeilers verschijnen vrijdag 25 april in 7 verschillende klassen in de laatste en allesbeslissende medal race. Dit is de ultieme finale met de 10 best geplaatste zeilers per klasse. De kwalificatie van de Nederlanders voor deze medal races ging op 24 april niet zonder slag of stoot in de lichte en onstabiele wind. De wedstrijden startten pas laat in de middag en er werd vaak niet meer dan één race per klasse.

Delta Lloyd Kernploeg

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kwamen niet goed van de startlijn in race acht. Ze werden geblokkeerd door een aantal teams die te vroeg starten. In de enige race van vandaag eindigden ze als 33ste en gaan als achtste de medal race in.

Sven en Kalle Coster gaan nog steeds aan de leiding in de 470 klasse bij de mannen. De broers staan één met 30 punten. Tweede staan hun Engelse rivalen Rogers en Glanfield met 37 punten. Met zeven punten voorsprong gaan de broers deze laatste krachtmeeting in. Dat betekent dat de Engelsen in elk geval vier plaatsen voor de broers uit Amsterdam moeten eindigen willen ze de Neder-landers nog voorbij gaan.

Pieter-Jan Postma in de Finn klasse eindigde in zijn race als 13de. Postma staat nog vijfde in de ranglijst. “Ik baal ervan. Ik moet scherper worden op dit soort dagen en dat lukt me niet goed. In zo’n wedstrijd staat er dan niet genoeg op het spel en dan lukt het me niet om me genoeg op te laden. Daar baal ik van. Dan ga ik niet goed om met de situaties die zich voordoen. Morgen wordt beter, want voor een medal race hoef ik me niet op te laden.” Postma heeft theoretisch nog een kans om op het podium te geraken.

Ook de dames van de Nederlandse Yngling kernploeg hadden geen goede week. Van de drie kernploegboten gaat maar één team de medal race in. Vandaag werd er wisselvallig gevaren door de drie teams. De beste resultaten kwamen op conto van het team Kooistra, Van der Werf en Witteveen. De andere twee Yngling teams namen teveel risico bij de start en in de wedstrijd en zeilden regelmatig in het achterveld.

Maurice Paardenkooper reageert: “Dit was een zware dag. We hebben drie wedstrijden gevaren en de beste resultaten kwamen van het team van Marjon, Merel en Brechtje. De twee andere teams namen te veel risico op een dag zoals dit. Als je te vroeg start en je moet terug om te herstarten met zo weinig wind ben je de klos. Je moet er direct bij zitten anders kun je het vergeten op dit niveau.”

Wat is de remedie? “We moeten aandacht besteden aan risico management. Wanneer moet je aanvallen en wanneer moet je verdedigen? Daar gaan we aandacht aan besteden. En we blijven uiteraard werken aan het materiaal. We varen nog de North Sea Regatta in Scheveningen. Daar komen ook veel buitenlanders naar toe. Dan volgt de Delta Lloyd Regatta in Medemblik en dan gaan we nog een paar weken trainen in China in juni met het hele team. We hebben nog zo’n 100 dagen te gaan.”

Windsurfer selectie

Casper BoumanCasper BoumanCasper Bouman wint vandaag in elk geval de nationale selectie in de RSX windsurfer klasse. Bouman heeft over twee evenementen meer punten gescoord dan concurrent en trainingspartner Rijsselberge. Beide windsurfers varen in de medal race. Een resultaat bij de eerste drie in het eindklassement is goed voor een volle en directe nominatie voor de Olympische Spelen. Maar er volgen nog andere wedstrijdseries waar de windsurfers een nominatieresultaat kunnen behalen als het op 25 april niet mocht lukken.

Team Zwitserleven

In de Tornado klasse gaan Mitch Booth en Pim Nieuwenhuizen als vijfde de medal race in. In deze catamaran klasse is nog veel mogelijk omdat alles dichtbij elkaar staat. Theoretische kunnen de catamaran specialisten nog op het podium komen.

Paralympisch zeilen, Team Volvo for Life

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter klimt een plaats in de ranglijst. Morgen kan Schmitter zijn derde Semaine Olympique op rij winnen. Maar dan moet de Hagenaar wel de thuisfavoriet Damian Seguin verslaan.

Nederlanders in de medal race met plaats ranglijst:

470 Dames klasse, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (8e)
470 Heren klasse, Sven en Kalle Coster (1e)
Finn klasse, Pieter-Jan Postma (5de)
Yngling, Renee Groeneveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen(10de)
RSX Windsurfer, Casper Bouman (1ste)
RSX Windsurfer, Dorian Rijsselberge (8ste)
Tornado klasse, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis (5de)
2.4mR klasse, Thierry Schmitter (2de)

Website evenement: http://sof.ffvoile.net
Foto's: Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: