Eén maal zilver en twee keer brons voor Nederlandse zeilers in Hyères

Coster broersHyères, Frankrijk, vrijdag 25 april, op de laatste dag van de Semaine Olympique Française, werden in alle klassen allesbeslissende medal races gevaren. Sven en Kalle Coster konden hun koppositie niet vasthouden en eindigden met het zilver bij de mannen in de 470 klasse. In de Tornado en de 2.4 klasse werd brons voor Nederland binnen gehaald. De medal race pakte niet voor alle Nederlandse zeilers positief uit. Vooral voor Casper Bouman. De windsurfer zeilde een sterk toernooi en ging de hele week aan de leiding. Maar in de medal race eindigde hij als laatste en miste daarmee net zijn Olympische kwalificatie.

Uitslagen Nederlanders in de medal race en op de ranglijst:
470 Heren klasse, Sven en Kalle Coster (5): 2de
470 Dames klasse, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (5): 9de
Finn klasse, Pieter-Jan Postma (1): 4de
Yngling, Renee Groeneveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen (5): 10de
RSX Windsurfer, Casper Bouman (10): 4de
RSX Windsurfer, Dorian Rijsselberge (4): 5de
Tornado klasse, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis (2): 3de
2.4mR klasse, Thierry Schmitter (-): 3de

Delta Lloyd Kernploeg

Tornado klasseTornado klasseVoor Sven en Kalle Coster bracht de medal race niet wat ze hadden gehoopt. Om hun koppositie in het algemeen klassement vast te kunnen houden moesten de broers minimaal als derde eindigen. Dat lukte niet. “Balen. We lagen op kop, maar we zeilden een windstilte in terwijl de rest wel in een windbaan lag. Ineens lagen we achter in het veld.” De Costers konden nog wat goed maken en finishten als vijfde. Dat was net niet genoeg om de eerste plaats te vast te houden. Ze werden in de ranglijst gepasseerd door de Britten Rogers en Glanfield.

De Costers verliezen het goud en krijgen zilver. Maar in een Olympisch jaar, op een groot toernooi, tweede worden in de zeer sterke 470 mannen klasse is geen eenvoudige opgave. Kalle Coster: “Als je eerste staat en je wordt dan toch nog tweede is dat balen, maar als je straks op het podium staat vinden we het vast wel weer te gek!”

In de Finn klasse wist Pieter-Jan Postma vandaag de medal race te winnen. De Fries had donderdag nog moeite om scherp te blijven in het windstille weer. Hij beloofde beterschap in de medal race en die belofte kwam hij na. “Vandaag een hele mooi wedstrijd”, aldus Postma. “Het was heel spannend. Ik had geen goeie start en kwam met een behoorlijke achterstand bij de bovenboei. Maar dan toch de wedstrijd winnen is meesterlijk!” Een medaille zat er echter niet meer in voor Postma. Hij kon de nummer drie in het klassement, de Brit Edward Wright, vandaag niet ver genoeg achter zich laten om het brons te bemachtigen. Pieter-Jan Postma eindigde als vierde in de ranglijst.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden in de 470 klasse bij de vrouwen nog zicht op een podiumplek. Na de voorrondes stonden ze negende, maar een eerste plek in de medal race zou nog brons op kunnen leveren. De Koning en Berkhout begonnen deze finale sterk en kwamen als eerste om de bovenboei. Coach Jacco Koops: “Daarna ging het helemaal mis. Ze lieten het helemaal lopen en gingen als vijfde om de onderboei. Het werd nog even close bij de finish, maar het was te laat.” De Koning en Berkhout eindigden als vijfde, wat een negende plek in het algemeen klassement betekent.

Van de drie Nederlandse Yngling-boten kwam er vandaag maar één in de medal race uit. Kans op een eindoverwinning maakte het team van Renee Groeneveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen niet meer. Met een vijfde plek in deze finale eindigen zij tiende in de ranglijst.

Windsurfer selectie

De medal race in de RS:X klasse eindigde vandaag in een grote teleurstelling voor Casper Bouman. Bouman eindigde als tiende waardoor hij met een vierde plek in de ranglijst net buiten de prijzen valt. Dorian van Rijsselberge deed het vandaag beter. Met een vierde plek in de medal race eindigt hij als vijfde in het algemeen klassement.

Team Zwitserleven

2.4 mR klasse2.4 mR klasseTornado-zeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hebben door een tweede plek in de medal race alsnog het erepodium gehaald. Ze eindigen op een derde plaats in het eindklassement en gaan met een bronzen medaille naar huis.

Paralympisch zeilen

Voor de 2.4 klasse waaide het vandaag niet hard genoeg om te kunnen zeilen. Dat betekent dat Thierry Schmitter op de derde plek blijft staan en dus een bronzen medaille wint.

Website evenement: http://sof.ffvoile.net
Foto’s: Richard Langdon/Ocean Images/ Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: