Eerste inzet ambulanceboot Antonius in de Dutch Youth Regatta

ambulancebootIn het diepste geheim werd vrijdag 3 maart op het Sneekermeer de eerste ambulanceboot van Nederland getest. Het Antonius ziekenhuis in Sneek heeft een waterambulance ontwikkeld omdat er volgens het ziekenhuis behoefte is aan snelle dienstverlening in het waterrijke gebied rond Sneek. Het Antonius wil zich op die manier onderscheiden als 'watersportziekenhuis'. Hoeveel ongelukken er jaarlijks precies plaats vinden op het water is niet bekend. Maar als het goed mis gaat, is het voor ambulancepersoneel vaak moeilijk, terwijl dan elke seconde telt, om snel hulp te verlenen.

Het idee van de waterambulance is geleend van Venetië waar dit fenomeen al jaren bestaat. De waterambulance wordt voorzien van de meest geavanceerde techniek om zo snel en efficiënt mogelijk hulp te kunnen verlenen. In mei, wanneer het met de watersporters wat drukker wordt, zal de waterambulance operationeel worden op het Sneekermeer en omstreken. Het personeel krijgt een aparte training.

Begin mei zal de ambulanceboot van het Antonius Ziekenhuis voor de eerste keer worden ingezet. Deze zeewaardige rubberboot, die voorzien is van alle benodigde medische apparatuur, zal patrouille varen tijdens het zeilevenement, de Dutch Youth Regatta te Workum, die van 1 tot en met 4 mei wordt gehouden.

Het thema “Veiligheid op het water” is een zeer belangrijk onderwerp in de watersport en de Dutch Youth Regatta is een uitgelezen moment om de ambulanceboot in gebruik te nemen. Aan dit grote jeugdzeilevenement doen ca. 700 kinderen mee. Gezien dit grote aantal zeilende kinderen en het nog koude water, is de kans op onderkoeling heel reëel. De bemanning van de ambulanceboot bestaat uit ervaren ambulance-medewerkers en is op dit type “ongelukken” voorbereid en kan in dergelijk gevallen deskundige hulp verlenen.

Ambulanceboot met voertuigAmbulanceboot met voertuigDe ambulanceboot zal deze zomer onder meer worden ingezet bij grote watersportevenementen in de regio. De inzet van de ambulanceboot is slechts een onderdeel van het pakket aan maatregelen waarmee het Antonius Ziekenhuis de veiligheid op het water wil vergroten. Zo wil het ziekenhuis extra zorg bieden aan chronische patiënten en investeren in innovatie en communicatie op het water. Verder staan Waddenzorg en medische instructie aan watersportverenigingen hoog op de agenda. Het Antonius wil hét watersportziekenhuis van Nederland worden.

Foto's Richard de Jonge

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: