Goud en zilver voor Spanje op het Europees 49er kampioenschap in Mallorca

Europese kampioenen 49erSpanje haalt de dubbel op het Europees 49er kampioenschap, gehouden van 24 tot 30 maart in de Club Nàutic S’Arenal te Mallorca. Het goud was voor het duo Iker Martinez-Xabi Fernandez op Grand Krust Movistar, het zilver ging naar de broertjes Alonso op Alfa Romeo.
Hiermee wint de Baskische tandem zijn derde Europese titel, de tweede op rij. De broertjes uit Asturia winnen hun eerste medaille ooit. Het brons tenslotte was voor de Oekraïense zeilers Rodion Luka-Geogiy Leonchuk.

In de Medal race, de allerlaatste van het evenement, mochten alleen de top 10 teams uit de voorrondes aantreden. In deze race tellen de punten dubbel en deze punten mogen niet worden geschrapt. De weerscondities in de baai van Palma op deze slotdag waren van een gans andere orde dan de vorige race dagen. Een oostzuidoost landbriesje dat gemiddeld 9 knopen haalde en een vlakke zee. De moeilijkheid voor de koppels waren nu de constante veranderingen in windrichting en -snelheid.

Spannend tot het einde

Hierdoor zeilde de vloot heel dicht op elkaar, met heel veel positie wissels. Zo waren de Sibello-broers, notabene leiders op de wereldranglijst, als eersten aan de bovenboei , maar als laatsten aan de benedenton. Om uiteindelijk op de tweede plaats te eindigen in deze spannende Medal race.

De meeste aandacht ging echter naar de twee Spaanse duo’s. Iker Martinez en Xabi Fernandez, die Spanje zullen vertegenwoordigen op de 2008 Beijing Spelen, hadden aan de start 4 punten voorsprong op de mannen uit Oekraïne en 8 op hun landgenoten. Zij kozen in het eerste rak voor de goede rechterkant en lagen op de 2e plaats aan de bovenboei. Hun rivalen bezetten daar een 5e en 6e plaats.

49er onder spi49er onder spiVan dan af namen de titelverdedigers geen risico’s meer en beperkten zich tot het controleren van hun voornaamste tegenstanders.
De Alonso broeders zeilden nog een knappe race en finishten als 5e.
De leiders behaalden een al bij al matige 8e plaats, maar hielden de Oekraïners nog net achter zich.
Genoeg voor een derde Europese titel, na goud in 2002 en 2007, zilver in 2001 en brons in 2000 en 2006.
Toch al een aardige erelijst.

De Oostenrijkers Karth – Resch op Hobas haalden het podium net niet, maar eindigden wel net voor de huidige wereldkampioenen Ausies Outteridge – Ben. Die wonnen dan wel weer de Medal race, al zal dat voor hen maar een magere troost zijn geweest. Beide duo's zien we ongetwijfeld terug op de naderende Olympische Spelen.

Uiteindelijke rangschikking zag er als volgt uit:

1.ESP 7 – Martinez/Fernandez – 85p
2.ESP 19 – Alonso/Alonso – 87p
3.UKR 3 – Luka/Leonchuk – 91p

22. NED 32 – Schutte/Stavenuiter – 170p
45. BEL 864 – Lefevbre/Janssens – 329p
54. NED 761 – Dijkstra/Veerman – 383p
Er waren in totaal 64 deelnemers.

Website klassevereniging: http://www.49er.org
Website event: http://www.cnarenal.com
Foto’s: Ingrid Abery/www.hotcapers.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: