Oranje zeilsters in Yngling klasse nog steeds op medaillekoers na dag 3 EK

Yngling Euro08De Nederlandse zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg hadden op 3 april af en toe moeite met de weersomstandigheden. Twee van de drie Oranje-boten liggen nog steeds op medaillekoers. Het team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Merel Witteveen gaan echter niet meer aan de leiding tijdens deze kampioenschappen om de Europese titel in deze Olympische kielboot die door drie vrouwen gevaren wordt.

De wind was uiterst variabel in kracht en richting in het Noord Spaanse Blanes. En dat biedt de coaches gelegenheid om aan een van de aandachtspunten onderweg naar China te werken. Bijvoorbeeld wordt het toepassen van ‘checklists’. De zeilsters moeten zekerheden in bouwen en daardoor de risico’s reduceren.

De zeilsport kenmerkt zich door de vele variabelen die kunnen veranderen. Het weer, de windkracht, de windrichting, de golven, de stroming, de tegenstanders,… noem maar op. Complexe materie die zo simpel mogelijk benaderd moet worden.

Coach Maurice Paardenkooper legt uit. “We hebben prima gevaren en goed de risico’s beperkt in twee races van de drie. Maar tijdens een race zagen we er niet goed uit. Net te gretig en niet het geduld. Soms moet je bijvoorbeeld een boot laten lopen om later er weer vier in te halen. Het moment moet goed zijn. Niet teveel risico lopen. Maar het gaat goed en het is nog heel spannend. Renee, Annemieke en Merel staan nog derde en Mandy, Brechtje en Floortje staan zesde.”

Deze twee teams maken nog kans op medailles. Op vrijdag 4 april staan er nog drie races op de agenda en dan volgt zaterdag 5 april de Medal race met de tien beste boten van het klassement.

Website evenement: http://cvblanes.esportcatala.com
Foto: François Richard

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: