Gitana 13 halfweg en voor op recordschema na 6 dagen op zee

Aan boord Gitana13Schipper Lionel Lemonchois en zijn bemanning vertoeven sinds vrijdag 4 april reeds 6 dagen op de Stille Oceaan aan boord GITANA 13 na hun vertrek te San Francisco (V.S.). En het gaat vooruit. Het bord met ‘halfweg’ komt stilaan in zicht voor de maxi catamaran van de LCF Rothschild Group. Ze telt ongeveer 585 zeemijl virtuele voorsprong op de referentietijd, en de tweede koershelft ziet er veelbelovend uit voor de mannen van GITANA 13.

De afgelopen 48 uur waren de condities dan ook bijna ideaal om echt mijlen te vreten. En hierdoor waren ze in staat hun voorsprong op de recordhouder GERONIMO verder uit te bouwen. De schipper van de maxi catamaran was dan ook zeer opgetogen: “De laatste dagen kregen we meer en meer blauwe lucht aan de hemel, de buitentemperatuur is gewoonweg ideaal en we zeilen op een ruime windse koers in een wind die net sterk genoeg is om een goede bootsnelheid te garanderen. En terwijl GITANA 13 van een golf afsurft, slaan de albatrossen ons vanuit de lucht gade. Eerlijk, wat wil een mens nog meer?”

Sinds het vertrek te San Francisco toont de snelheidsmeter een gemiddelde snelheid van 22 knopen, al waren de condities de eerste 3 dagen behoorlijk zwaar. Gisteren, donderdag, klokte de maxicat van blauw bloed haar hoogste 24 uurs score met 612 afgelegde zeemijlen: “Voor de tweede recordpoging in onze 2008 campagne hebben we GITANA 13 echt zo licht mogelijk gemaakt. Een minimum aan diesel en zo weinig mogelijk reserveonderdelen hebben haar dan ook nog meer performant gemaakt dan ze al was. We liggen dan ook al voor op ons schema.”

Verder moet wel gezegd dat het duo Lionel Lemonchois en Sylvain Mondon er in geslaagd zijn het traject minuscuul voor te bereiden, waardoor het aantal manoeuvres echt tot een minimum kon herleid worden. Sinds ze vanonder de Golden Gate Bridge zeilden hebben ze welgeteld 2 (!) boordwissels uitgevoerd, en dat op een traject van 2’888 zeemijl. Op dit moment varen ze over bakboord en volgen ze de zuidelijke rand van een hoog luchtdruk gebied net ten noorden van hen. De mannen van het Gitana Team zijn zich nu aan het voorbereiden om de maxi catamaran aan een volgend hoog te koppelen.

De cijfers:
Lat: 27°35.57 N – Long: 172°29.38 W
AVS: 24 kn – Koers: 299°
Virtuele voorsprong: 585 Nm
DTF: 2’472 Nm

Bron: www.gitana-team.com
Foto’s: 'Gitana SA'

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: