Ontknoping EK Yngling in Blanes wordt nek-aan-nek race

GBR Yngling teamOp dag vier van het EK Yngling in het Spaanse Blanes werden de laatste fleet races gevaren. De top van het klassement zeilt op het scherpst van de snede en probeert ieder punt te pakken. Het Nederlandse kernploegteam van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Merel Witteveen staat samen met het Britse team op een gedeelde eerste plaats.
De top zes ligt slechts zeven punten uit elkaar.
De medal race op zaterdag belooft bijzonder spannend te worden.

Het was vandaag fantastisch zeilweer in Blanes. Veel zon en 18 knopen wind, kracht 4 á 5 Beaufort. De Britten wonnen de race negen van de serie en het team van Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Floortje Hendriksen zat er goed bij met een derde plek. Het team van Groeneveld, Bes en Witteveen werd vijfde.

Zes teams vechten na race negen nog om een plek op het podium: twee Nederlands en twee Russische boten, een Brits en een Amerikaans team. Zij zijn slechts een paar punten van elkaar verwijderd en iedereen houdt elkaar scherp in de gaten. Bij het ronden van de boei gaat het hard tegen hard en elk klein foutje word genadeloos afgestraft. Dat verklaart ook de grote verschillen tussen beide races vandaag.

Start Yngling klasseStart Yngling klasseRace tien lijkt bijna omgekeerd aan de eerste. Het team van Mulder eindigt als tiende, de Britten als veertiende. Rusland 8, dat de dag slecht begon, komt sterk terug en wint race tien. Groeneveld, Bes en Witteveen varen constant met nog een vijfde plek en weten zo hun eerste plaats in het algemeen klassement weer te heroveren.

Voorlopig moeten zij die eerste plaats echter delen met de tweevoudig wereldkampioenen uit Engeland, die ook op 49 punten staan. Mulder, van der Werf en Hendriksen staan vijf in het algemeen klassement met 55 punten.

Op de zevende plek staan de Duitsers met 81 punten, een flinke achterstand. Zij hebben geen kans om tijdens de medal race morgen nog een podiumplek te bemachtigen. In de kopgroep zal echter alles uit de kast worden gehaald om een medaille op dit Europees Kampioenschap te bemachtigen. Alles is nog mogelijk. De medal race belooft heel spannend te worden.

Tussenstand na dag 4:

1 GBR 12 - 49
2 NED 11 - 49
3 RUS 4 - 51
4 USA 337- 52
5 NED 1 - 55
6 RUS 8 - 56

foto’s: yngling.org en François Richard

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: