Nederlandse Yngling Kernploeg wint brons op EK te Blanes

EK Yngling NED1Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Merel Witteveen zijn derde geworden op het Open Europees Kampioenschap in de Olympische Yngling klasse op 5 april. Een ander Nederlandse team uit de Delta Lloyd Kernploeg met Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Floortje Hendriksen, eindigde op een verdienstelijke vierde plaats in het eindklassement.
De Engelse tweevoudige wereldkampioenen Ayton, Wilson en Webb wonnen de serie. De Amerikanen eindigden op dit open EK als tweede.

De derde Nederlandse boot met invaller stuurvrouw Kooistra, Faber en Kampen had zich niet gekwalificeerd voor de medal race (beste tien) en eindigde 16de in het eindklassement.

Spannende eindstrijd in de medal race

Start van de medal raceStart van de medal raceHet was onbeschrijfelijk spannend in Blanes. Op de finish van de medal race was het verschil tussen de top vier teams niet meer dan tien meter. De vier beste Ygling zeilteams vochten om de laatste golf, de laatste vlaag. De Amerikanen trokken aan het langste eind en wonnen deze allesbeslissende race. Op hun hielen gezeten door het Engelse team en de twee Nederlandse teams van de Delta Lloyd Kernploeg. Mulder, Van der Werf en Hendriksen werden derde en Groeneveld, Bes en Witteveen vierde. Met dat resultaat waren Groeneveld, Bes en Witteveen zeker van een bronzen medaille.

Na afloop van de medal race met de beste tien van het klassement, was de stemming opperbest in het Nederlandse kamp. Tenslotte zijn de slechte resultaten van de Wereldkampioenschappen in Miami van twee maanden geleden met deze prestatie weer rechtgezet.

Spannend tot de laatste golfSpannend tot de laatste golfStuurvrouw Renee Groeneveld zei: “Dit was super spannend. Heel gaaf. Het ging echt om wie de laatste golf heeft…die wint. Het lag zo enorm dicht bij elkaar. We zijn hier heel blij mee. Ik weet, we hadden ook kunnen winnen maar we hadden ook zesde kunnen worden. Nee dit is top, winnen doen we de volgende keer wel.”

De jonge Groeneveld (21) zeilde dit keer met de ervaren Annemieke Bes op de middenpositie (30) en de laatste aanwinst in het Yngling team, Merel Witteveen (22) op het voordek. Bes werd al eens vierde op de Olympische Spelen van Athene. Witteveen kwam uit het Volvo Talent Plan en verving de vorig jaar gestopte De Jong. De andere vijf zeilsters uit het dit team werken samen met dit drietal onderweg naar de Olympische Spelen.

Met vertrouwen naar Beijing

Een boot met drie zeilsters is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Coach Maurice Paardenkooper beslist in juli van dit jaar welke drie zeilsters van deze acht, Nederland mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in China.

Coach Paardenkooper zei: “We zijn heel tevreden met dit resultaat. We hebben niet de gouden medaille verloren, zeker niet tijdens deze laatste race. Op dag twee van dit kampioenschap presteerden een drietal niet goed en op dag drie het andere drietal. Daar hebben we het laten liggen en daar gaan we weer aan werken.”

Paardenkooper kijkt vooruit naar China. “Wij zijn best optimistisch. We hadden bijna de Engelsen in ons zak. We komen in de buurt. Zeker in condities die eerder kenmerkend zijn voor de omstandigheden in China. Wij zijn hier ook weer nieuw materiaal aan het testen en dat pakt erg goed uit. Tijdens deze serie delen we Nederlanders de lakens uit in de lichte omstandigheden en doen we het nu ook goed als er meer wind staat.”

Website evenement: http://cvblanes.esportcatala.com
Foto’s: François Richard

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: