Piraten enteren Frans luxe zeiljacht Le Ponant en gijzelen bemanning

Toen het 90 meter lange Franse luxe jacht LE PONANT afgelopen vrijdag terugkeerde van de Seychellen, werd het net buiten de Somalische kust overmeesterd door piraten. Het voer toen in de Indische Oceaan. Er waren op dat moment alleen 30 bemanningsleden aan boord, waaronder 22 Fransen. Het jacht wordt ondertussen door vliegtuigen en een fregat van de Franse marine in de gaten gehouden.

De premier van Frankrijk, François Fillon, en zijn staf volgen de situatie op de voet: “Wij zijn constant in contact met de eigenaar. Natuurlijk is onze eerste prioriteit het leven van de mensen aan boord te beschermen. Wij staan open voor alle onderhandelingen en proberen deze zaak op te lossen zonder geweld te moeten gebruiken.”

De 10 piraten die het schip overmeesterden blijven ondertussen de Somalische oostkust volgen. Alles lijkt rustig aan boord. Uit persmededelingen blijkt dat de kapers nog geen contact opnamen met de scheepseigenaar.

LE PONANT is een luxe driemaster luxe. Het telt 4 dekken, 2 restaurants, binnen en buiten luxe bars en kan tot 64 passagiers verwennen. Het was zich aan het voorbereiden op een 10 daagse cruise tocht van Alexandrië, Egypte, naar Valletta, Malta. Kostprijs per persoon startte vanaf 3’465 US dollar, zonder taxen.

Vorig jaar kaapten piraten meer dan 2 dozijn jachten ter hoogte van de Somalische kust. De U.S. navy patrouilleeert ondertussen al enige tijd in de regio onder internationale vlag. Somalië heeft zelf geen zeemacht en vraagt sinds 2004 VN hulp.

Bron: Associated Press
Foto: CMA-CGM

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: