iShares Cup 2008 Extreme 40: reeds 8 top teams ingeschreven

Holmatro Extreme 40De Extreme 40 catamaran vloot telt nu wereldwijd 14 boten, waarvan er reeds 8 zijn ingeschreven voor de 5 evenementen van de iShare Cup, welke beginnen in Lugano, Zwitserland, op 30 mei.
Op de inschrijvingslijst staan ronkende namen uit de zeilwereld.
America’s Cup zeilers zullen het gaan opnemen tegen Olympisch medaille winnaars, tegen vermaarde oceaan racers en tegen wereld-zeil-kampioenen, allen verzameld in het unieke iShares Cup zeilcircuit.

De America’s Cup Defender uit Zwitserland, ALINGHI, zal zijn multi hull bemanning ervaring laten opdoen en laten testen in de iShares Cup 2008. Stuurman Ed Baird heeft er met zijn bemanning al behoorlijk wat trainingsuurtjes op zitten met de Extreme 40 in Valencia. Zelfs deze multi wereldkampioen moet toegeven dat de krachtige catamarans een meer dan serieuze uitdaging bieden:

“In het begin was het voornamelijk aanpassen om van een bemanning van 17 naar slechts 4 paar handen over te schakelen. Maar na de eerste lessen werd het best wel opwindend. Verder is de iShares Cup ook vrij makkelijk te volgen voor de toeschouwers aan land, aangezien er dicht bij de kust wordt gezeild, net als in de vorige editie van de America’s Cup te Valencia. Met korte races en gelijke boten is dit voor de zeilsport een zeer positief evenement.”

Nog meer AC - zeilbloed

BT Extreme 40 te AmsterdamBT Extreme 40 te AmsterdamOok de Britse Challenger voor de 34e America’s Cup, TEAMORIGIN, zal van de partij zijn in Lugano. De schipper van de huidige iShares Cup kampioen, Robert Greenhalgh, zal het team leiden. Hij zal worden bijgestaan door zijn broer Peter, zelf een top skiff zeiler en ook deel van het in 2007 winnende Extreme 40 team.

Verder is Olympisch gouden medaillewinnares Shirley Robertson ook weer van de partij op een Extreme 40. Zij nam vorig jaar deel aan 2 wedstrijden van de iShares Cup en ook dit jaar zal zij de helmstok van de door JPMorgan Asset Management gesponsorde catamaran ter hand nemen. Zij is daarmee de enige vrouwelijke schipper van het circuit.

Ook 2 'oranje' teams

En ook het vorig jaar zo succesvolle Nederlandse HOLMATRO team keert terug naar het circuit. Zij eindigden in de iShares Cup 2007 meer dan verdienstelijk 2e. De Oostenrijkse catamaran specialist en meervoudig kampioen Andreas Hagara, zal de oranje boot besturen. Volvo Ocean Race Extreme 40Volvo Ocean Race Extreme 40Hun mastman Gerd Habermuller is een voormalig Olympisch bobsleeër, en dus gewend aan ongewone versnellingen zoals op een Extreme 40.

Nog een ander grotendeels Oranje gekleurd team is het VOLVO OCEAN RACE team. Gerd-Jan Poortman, Simeon Tienpont en Arend van Bergeijk hebben onder hun drietjes al behoorlijk wat mijlen in de zeebenen. En hun schipper is niemand minder dan Herbert Dercksen, een drievoudig catamaran wereldkampioen.

Veel bekende namen

Nog opvallende namen zijn verder wereldomzeiler Nick Moloney (AUS) aan boord van BT EXTREME 40, America’s Cup zeiler Cameron Appleton (NZL) bij TEAM AQUA en Olympisch tornado zeiler Hugh Styles (GBR) die schipper wordt van het nieuwe iShares team.

De 2008 iShares Cup Extreme 40 kalender:

Zwitserland, Lugano: 30 mei – 1 juni
Frankrijk, nog te bepalen: 13 – 15 juni
Groot-Brittannië, Skandia Cowes Week: 2 – 4 augustus
Duitsland, nog te bepalen: 29 – 31 augustus
Nederland, Amsterdam: 19 – 21 september

De catamarans worden in 40 voet containers getransporteerd.

Bron en foto’s: http://www.iSharesCup.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: