Team BOSKALIS selecteert laatste teamriders

Op de zonovergoten zondag 6 april 2008 selecteerde Team Boskalis de laatste teamriders. Dat gebeurde voor de kust van Scheveningen, waar in totaal twaalf getalenteerde kandidaten deelnamen aan de selectiedag.Team Boskalis bestaat dit seizoen uit vier master/trainee combinaties, die in het internationale F18-circuit gaan meedraaien. Persoonlijke ontwikkeling, kennisoverdracht en presteren staan daarbij centraal.

Plaats voor 2

Er was nog plaats voor twee trainees, maar de jury koos drie personen. Peter Vink neemt Marja van Helden (26, Utrecht) onder zijn hoede. Andrew MCPherson (AUS) zal aankomend weekend een keuze maken tussen de technische studenten Ferdinand van West (21, Bloemendaal) en Pieter van der Plas (22, Katwijk).

100%geslaagd

"De insteek van de dag is 100% geslaagd", zei teamleider Gunnar Larsen na afloop. Om 9.30 uur was de briefing en een half uur later ging de helft van de groep de zee op. De zeilers bemanden om beurten aan boord van twee Boskalis Nacra Infusions. Hun vaardigheden werden vanuit de volgboten nauwlettend geobserveerd door Gunnar Larsen en Peter Vink.

Larsen: "We hebben vooral gelet op hoe snel iemand zich thuis voelt op de cat. Hoe ze zich bewegen en hoe ze zich de deklay-out eigen maken. Het niveau was hoog en ze waren allemaal erg enthousiast." De zes achterblijvers kregen op de wal een presentatie van Christa van Helden en Stefan Dubbeldam, de reeds gekozen teamriders. Na de lunch wisselden de twee groepen.

van West en van der Plas

"Ferdinand en Pieter blonken beiden uit in de boothandeling, dus we laten de keuze aan Andrew MCPherson", aldus Larsen. De Australiër zal op 12 en 13 april tijdens het F18-klasseweekend in Muiderzand met beide jongens varen en zo een besluit nemen.

Ferdinand van West

Voor Ferdinand van West was de selectiedag zijn eerste kennismaking met de catamaran. Tot in het najaar van 2007 vormde hij met Nicolas Heiner een team op de Olympische 49er. Van West, HBO-student scheepsbouwkunde te Delft, over zijn beoogde overstap naar de F18: "Dit is nieuw voor mij en ik ben nieuwsgierig. Ik zit nu sowieso stil tot de Spelen, dus waarom zou ik dan in die tussentijd geen andere ervaring opdoen. Maar ik wil hoe dan ook naar de Spelen van 2012. De vraag is alleen in welke klasse. Misschien blijft de multihull toch Olympisch?"

Pieter van der Plas

Pieter van der Plas, student Maritieme Techniek aan de TU Delft, zeilt al vanaf zijn zestiende fanatiek op de catamaran. Hij heeft geen Olympische droom, maar wel ambities: "Vorig jaar zat ik bij Delft Challenge op de Mumm 30. Ik wilde graag terugkeren naar het catamaranwereldje en Team Boskalis is een mooie uitdaging. Zo kan ik internationale ervaring opbouwen en grote wedstrijden varen."

Van Botter naar catamaran

Marja van Helden, studeerde twee jaar geleden af in Bestuurs- en Organisatiewetenschap, groeide net als haar zus Christa op met zeilvakanties aan boord van de familie Botter. Van Helden: "Vanaf mijn achttiende begon ik als schipper wedstrijden te varen met onze platbodem. Drie jaar geleden kwam ik via Christa in het Dart-circuit terecht en vorig seizoen bemande ik voor het eerst op de F18. Ik ben dus vrij nieuw in die klasse." Over de vraag waarom ze voor Team Boskalis kiest, hoefde ze niet lang na te denken: “Binnen de catwereld is dit de beste kans die je als beginnend zeiler kunt krijgen. Als je eenmaal op de F18 hebt gevaren, is dat de ultieme zeilervaring. Ik hoop veel te leren en ik wil kijken hoe ver ik het in de F18 kan schoppen.”

12 talenten en slechts 2 geselecteerd

Roel Berends, Group Director Corporate Relations Boskalis: "Het is enerverend om te zien hoe het Master plan zich nu ontwikkelt. Dat twaalf getalenteerde, jonge zeilers zo gedreven en intensief met hun sport willen bezig zijn. Ze zijn stuk voor stuk zeer leergierig en ambitieus, maar we hadden helaas nog maar plaats voor twee van hen. We heten de geselecteerden van harte welkom en bedanken de anderen enorm voor hun enthousiaste deelname aan de selectiedag. Blijf vooral zeilen."

Over Boskalis

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in de baggersector voorkomende diensten. Daarnaast heeft zij posities in strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in offshore dienstverlening (Lamnalco). Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft (inclusief zijn aandeel in partnerships) circa 8.000 medewerkers in dienst.

Text Diabo

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: