Concarneau: Transat AG2R zet Bretoense stad op stelten van 12 tot 20 april

TetraktysDe 9e editie van de Transat AG2R, die een vloot Figaro’s Bénéteau II van Concarneau (Frankrijk) naar Saint Barthélemy (een eiland van de Franse Antillen) zal brengen, gaat zondag 20 april van start. Maar liefst 28 duo’s zullen dan om 14u00 weggeschoten worden uit de baai ‘de la Forêt’. Ze worden zo op weg gezet voor een 3710 zeemijl lang traject. Na ruim 1000 afgelegde zeemijl moeten de deelnemers ter hoogte van Porto Santo een boei aan stuurboord laten. Het zal hun enige merkteken zijn gedurende de ganse tocht.

Feesten gelijk de beesten

Talrijke animatiesTalrijke animatiesMaar de 20’000 inwoners van Concarneau, een stad gelegen in Finistère, Bretagne, organiseren ondertussen een echt feest ter ere van de deelnemende Figaristen. Festiviteiten die al beginnen op 12 april, in een volledig ingericht heus race dorp. Er zijn talrijke kleurrijke animaties gepland en er zullen activiteiten voor groot en klein worden ingericht.

Er staan talrijke concerten geprogrammeerd en er zijn de niet te vermijden officiële ceremonieën. Ook kunnen de bezoekers verschillende exposities gaan bekijken, ondermeer eentje van geschilderde portretten van de deelnemers. En natuurlijk liggen te midden van al dat spektakel de schitterende Figaro’s te blinken, in afwachting om buitengaats te gaan.

Een volledig Frans onderonsje, bijna

Figaro vloot anno 2007Figaro vloot anno 2007Onder de 56 ingeschreven co-schippers merken we tussen al het Franse geweld een verdwaalde Tsjech en een misgelopen Brit. Beiden bemannen de ATLANTIK FT.

En je gelooft het niet maar helemaal onderaan de inschrijvingslijst staan warempel ook nog twee ‘petits Belges’ vermeld: Pascal Desmarets en Bert Schandevyl gaan op TETRAKTYS hun eerste Transat AG2R varen. Zij moeten namen als Erwan Tabarly (ATHEMA), Jean Le Cam (CERCLE VERT) en Bertrand De Broc (LES MOUSQUETAIRES) om maar enkele te noemen het vuur aan de schenen gaan leggen.

Hier wel massale mediabelangstelling

En in tegenstelling tot bij ons in de Lage Landen is er hier wel massaal aandacht van de media voor dergelijke zeilevenementen. Televisie, radio, geschreven pers, foto-agentschappen, internet,…het zal voor onze zuiderburen moeilijk worden om naast de Transat te kijken. Er is zelfs een catamaran door de organisatie voorzien, die de ganse vloot tijdens de oversteek van nabij zal volgen. Hierdoor zal men de wedstrijd kunnen meemaken, als was men er zelf bij. Tja, we kunnen nog veel leren.

Het vertreksein zal dus weerklinken op zondag 20 april. Om 11 uur lokale tijd kiest de vloot het ruime sop en om 14 uur lokale tijd zou dan het startschot moeten gegeven worden.

Bron: www.transat-ag2r.com
Foto’s: Thomas Guiard

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: