De 24 boten tellende Artemis Transat is zondag vanuit Plymouth gestart

Artemis Transat startZe waren met 13 IMOCA 60 en 11 Class 40 zeilracers om aan deze tactische solo trans-Atlantische wedstrijd naar Boston, USA, te beginnen. Zondag 11 mei om 13u00 GMT werden ze vanuit Plymouth weggeschoten en was het de BT van Sebastian Josse die als eerste de startlijn overschreed. Tussen zowat 1000 toeschouwersboten en met een 5 tot 7 knopen zuidwester op de windteller, volgden in zijn zog GITANA, SAFRAN, BRIT’AIR, GENERALI en FONCIA. Met andere woorden een prachtige start.

Iedere schipper zal opgetogen zijn geweest met de lichtweer condities aan de start. Het geeft hen de kans om rustig te settelen en de stress aan de start die bij solo wedstrijden hoort eventjes te vergeten. Ook het voorbij varen van alle lijnboten en vissersboten in het Engelse Kanaal is in licht weer minder stressy.

En al voorziet de meteodienst voor de eerste week blijvend lichtweer condities, de schippers weten maar al te goed wat hen op de Noord Atlantische Oceaan waarschijnlijk nog te wachten staat: ijskoude temperaturen, stormdepressies en ijsschotsen zijn vaste ingrediënten op een trans-Atlantische oversteek op deze breedten.

Kopgroep na de startKopgroep na de startTer hoogte van Lizard point zal het tij zich tegen de vloot keren en zullen de eerste tactische beslissingen het verschil maken op welke plaats in het peloton de Noord Atlantiek gaat opdraaien. Weg van alle menigte. De solozeiler alleen met zijn schip. Eindelijk.

Bij de passage van de lengtegraad van de Fastnet Rock, lag BT nog steeds aan de leiding. Maar de meteosystemen beloofden aankomende windshifts en strategisch inzicht werd vereist van de schippers. De meest zuidelijk gepositioneerde boten genoten van een favorabele shift en PRB nam even de leiding, terwijl GENERALI (met Yann Elies als schipper) de snelste boot van de over 30 zeemijl verspreide vloot bleek te zijn.

De laatste 48 uur kende de vloot niet minder dan 6 verschillende leiders, maar bij de laatste update voor de black-out is het Elies met GENERALI die op kop vaart. Hij heeft zo’n 12 Nm voorsprong op de Professor Desjoyeaux aan boord van FONCIA, op zijn beurt op 2 Nm gevolgd door Seb Josse met BT. De vloot vaart de nacht in onder spinnaker, met windstoten tot 30 knopen op de teller. Ze zijn nu écht vertrokken.

Posities top 5 op 13 mei om 18:00 GMT:
1. Generali 2’287.8 Nm DTF
2. Foncia +12Nm
3. BT +14Nm
4. PRB +14Nm
5. Gitana80 +15Nm

www.theartemistransat.com
Foto’s: ThMartinez/Sea&Co

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: