33e America’s Cup: rechter Cahn zet eerste race op 12 maart 2009, of toch niet?

Alinghi traintMaandag 12 mei sprak rechter Herman Cahn nog het vonnis uit, waarmee de eerste race van de 33e editie van de America’s Cup zou worden gezeild op 12 maart 2009. Hiermee respecteerde de New Yorkse rechter de 10 maand wacht periode die wordt bepaald in de Deed of Gift. Alleen zijn niet alle specialisten het daarmee eens, omdat er geen rekening werd gehouden met diezelfde Deed of Gift, waarin staat dat niet gevaren kan worden in de Noordelijke hemisfeer tussen 1 november en 1 mei.

Alinghi was tevreden met deze uitspraak, aangezien ze nu tijd genoeg hebben om hun eigen multihull te ontwikkelen en te bouwen. En toch voelen ze zich bij SNG, de titelverdedigende jachtclub, verplicht om in beroep nog meer duidelijkheid te krijgen. De eerste wedstrijddag zou op 12 maart 2009 in de ‘no sail’ periode vallen. Immers, zowel GGYC, de uitdagers, als SNG is er steeds vanuit gegaan dat er zou gestreden worden in noordelijke wateren. Foutje van de klerk?

De nieuwe hoorzitting is gepland voor 5 juni 2008. Ondertussen traint het Alinghi team intensief en zijn de ontwerpers en walcrew druk bezig om de 33e America’s Cup grondig voor te bereiden. SNG gaat er prat op om “de Cup te verdedigen op het water en kijken uit om terug te keren naar de essentie van de Cup: competitief racen!” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Sail-World en Alinghi Media
Foto: George Johns/Alinghi

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: