Gitana 13 verpulvert alweer een record, ditmaal tussen Yokohama en Dalian

Gitana 13Gisteren, maandag 12 mei, om 2u14’56” GMT overschreed Lionel Lemonchois en zijn bemanning aan boord van de maxi catamaran GITANA 13 de finishlijn in Dalian. Daarmee legden ze de afstand Yokohama (Japan) – Dalian (China), zowat 1’215 zeemijl, af in de nieuwe recordtijd ‘van 3 dagen 20 uren 19 minuten en 11 seconden. Het vorige record, op naam van Ellen MacArthur in 2006, werd daarmee ruim 3 dagen scherper gesteld.

De moeilijkheid in het overbruggen van slechts 1’215 Nm zit hem in de moeilijke meteo condities langsheen de Japo-Chinese kustlijn. De maxi catamaran van de LCF Rothschild Group startte op donderdag 8 mei even voor 6 uur GMT in de Tokyo Baai. De eerste uren verliepen (te) rustig naar recordnormen. Eens de baai uitgezeild, pikten ze aan een weersysteem met meer wind.

Vrijdag nacht, ter hoogte van de Osumi Straits aan de zuidwestelijke tip van Japan, verzeilden ze (alweer) in een heuse storm. De windmeter tikte tot 57 knopen, terwijl de tweerompige zeilbolide al reachend met dubbel rif in het grootzeil topsnelheden haalde. Nog 24 uur later verzeilden ze dan ter hoogte van de Zuid Koreaanse kust in een hoog luchtdrukgebied, met zon én weinig wind.

In hun laatste nacht in de Yellow Sea hadden ze dan weer af te rekenen met vissersboten, cargoschepen en driftende visnetten, dat allemaal in een nacht met weinig zichtbaarheid. De bemanning was dan ook opgelucht veilig de haven van Dalian te bereiken. En dat in een heel scherpe nieuwe recordtijd. De recordteller staat aan boord van GITANA 13, na New York - San Francisco (Route de l'Or) en San Francisco - Yokohama (North Pacific Crossing), nu op 3 op 3.

GITANA 13 zal nu een paar dagen rusten in Dalian om dan opnieuw record koers te zetten naar Qingdao, een stad die voor alle Olympische zeilers in augustus even ‘thuis’ zal zijn.

www.gitana-team.com
foto: Gitana SA

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: