New York Yacht Club 154th Annual Regatta.

Sommige van s’werelds geilste IRC ontwerpen verzamelen zich nu in Newport voor de New York Yacht Club 154ste Annual Regatta, gesponsord door uurwerk gigant Rolex. Het zal er heet aan toe gaan zegt Dan Meyers (eigenaar van Numbers), competitiviteit op het hoogst niveau hier op het water tussen 13 en 15 juni. Het is de eerste keer in jaren dat zoveel nieuwe race jachten tegen elkaar uit komen, en het gevecht der titanen zal hier te doen zijn. De meeste race teams zijn hier om zich voor te bereiden op de Newport to Bermuda Race.

Blue Yankee

Meyers is er van overtuigd dat zijn Judel-Vrolijk 66 gemakkelijk mee kan tegen Blue Yankee (de Reichel/Puch 66 van Bob en Farley Towse). "Blue Yankee won bijna alles waar ze aan mee deed (waaronder de Annual Regatta 2007 en de US-IRC National Championship), maar we zijn elkaar nooit tegen gekoemen op het water."

Rosebud, winnaar Sydney-Hobart Race

RosebudRosebudDe rockstar van de Oost kust is "Numbers" die vorig jaar 2de werd tijdens de US-IRC East Coast Championship, en in haar klasse won tijdens de Acura Key West Race Week eerder dit jaar. Eveneens aanwezig is de STP 65 "Rosebud Team DYT (Dockwise Yacht Transport)" die vorig jaar in juni te water ging. Deze jongens lieten hun kunnen dan weer zien aan de andere kant van de wereld, door de Rolex Sydney-Hobart Race te winnen.

Match race tussen STP 65’s?

Tijdens de Annual Regatta zal Rosebud Team DYT niet alleen voor het eerst uitkomen tegen Numbers, maar ook langverwacht in het strijdperk treden tegen de andere (nieuwere) STP 65 Moneypenny. De door Reichel/Puch getekende Moneypenny ging vorige maand in het water en werd na wat testvaren direct van Australie naar Newport verscheept.

Die bakken lopen allemaal 25knopen voor de wind

Bella Mente & NumbersBella Mente & NumbersEn het lijstje is nog niet gedaan, want de Reichel/Puch 69 Bella Mente is net helemaal gerefit op de werf van New England Boatworks en eigenaar Hap Fauth is er helemaal klaar voor. ”Deze boten zijn gewoon het einde” zegt Johnny MacGowan (vaste crew op Numbers). ”Voor de wind lopen al die bakken 25kn, ik ben benieuwd naar de uitslag van deze oorlog tussen de 60 voeters. De Annual Regatta en de Newport to Bermuda Race zal daar zeker klaarheid in brengen.

Je mag die 2 wedstrijden niet met elkaar vergelijken zegt Meyers. Iedereen vaart zijn of haar eigen route in de Bermuda Race, dus vanaf dat je gestart bent, ben je weg. De Annual Regatta daarentegen, is andere koek, daar zal het er iets warmer aan toe gaan tijdens de windward-leeward races rond de boeien. Het zal vergelijkbaar racen zijn met de TP 52 klasse.

Speedboat-Mike Sanderson-Team Origin

Het nieuwe speeltje van MooseHet nieuwe speeltje van MooseDe nieuwe 99 voeter "Speedboat" getekend door Juan Kouyoumdjian is eveneens per schip op weg naar Newport. Ze zal gestuurd worden door Mike Sanderson die een paar jongens van zijn Engels America’s Cup team (Team Origin) mee heeft om de zeiltjes juist te zetten en wat aan de winchkes te draaien. Speedboat is ontworpen om records te verbreken en ons eerste doel is de Bermuda Race zegt voordekker Ben Bardwell. Ben is voor de boot al in Newport en denkt dat Sppedboat ook wel mee rond de tonnen zal gaan draaien tijdens de Annual Regatta.

Puma

George David's Reichel/Pugh 90 Rambler, eveneens een record breker word ook verwacht in Newport, maar ditmaal zonder haar vaste schipper Ken Read aan het stuur. In plaats van op Rambler te varen zal Read mee doen met zijn Volvo 70 "Puma" als voorbereiding op de Volvo Ocean Race 2008-2009.

Meer dan 132 boten verwacht

Om het IRC gebeuren wat aan te vullen zullen er ook ruimte zijn voor eenheidsklasses, klassieke jachten, 12 meter klasse en varen onder het PHFR systeem. ”Vorig jaar hadden we een 100 tal boten op het water en het jaar daarvoor tijdens de Bermuda Race deden er 132 jachten mee. We verwachten tenminste een zelfde aantal boten” also sprach Commodore Charles H. Townsend.

De NYYC 154th Annual Regatta Presented by Rolex

De traditie van de Annual Regatta begon in de New York Yacht Club’s originele clubhuis in Hoboken in 1845 tijdens het 2de jaar na de oprichting. Nu wordt er gezeild vanuit de ‘New York Yacht Club’s Harbour Court Clubhouse’ (klinkt nogal eh?). De 154ste Rolex Annual Regatta bied jachten het volgende programma: Zaterdag en zondag wordt er windward-leeward gespeeld, en de vrijdag ervoor wordt er de 16nm Around the Island gevaren.

De Annual Regatta maakt deel uit van de US-IRC Gulf Stream Series voor IRC jachten
(http://www.us-irc.org).

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: