Wetenschappers bouwen volop aan Pinta de zeilrobot, voor de Microtransat

  • Author: Guy C.
    Date: za, 17/05/2008 - 16:47

Een onbemande geautomatiseerde zeilboot, ondertussen gedoopt als PINTA de robot, ondergaat in Londen de laatste voorbereidingen. PINTA is ontworpen door wetenschappers aan de universiteit van Aberystwyth, Groot-Brittannië. Het zal één van de 8 robotvaartuigen zijn die in oktober gaan trachten de Atlantische Oceaan over te steken, met alleen gebruik van wind – en zonne-energie. Er zijn 6 verschillende landen die aan dit project deelnemen.

Deze trans-Atlantische race is eigenlijk een wetenschappelijk project, bedoeld om de weerbaarheid en betrouwbaarheid van robots te testen. En dit zonder gebruik te maken van batterijladers en niet in de gestandaardiseerde omgeving van een laboratorium. Door non-stop gedurende ongeveer 3 maand zonder enige assistentie te zeilen, zal het potentieel van een robot vaartuig blijken. Het laat toe om heel belangrijk onderzoek te doen in vervaarlijke open waters.

Zeilrobot vs motorrobot

Volledig autonome zeilrobotVolledig autonome zeilrobotDe PINTA is een kleinere goedkopere versie van de eerder ontwikkelde robot zeilboot, de BEAGLE B, en zal dus worden gebruikt om te bewijzen de in het lab op poten gezette technologie ook aan boord zal werken. De PINTA zal gebruik maken van zonnepanelen om energie te leveren. Dit zou te weinig kracht geven om de boot op motor te laten varen en batterijen zouden na enkele dagen al leegraken.

Dus werd gekozen voor een zeilboot robot. Een robotarm zal de helmstok bedienen en een katrol systeem zal de windhoek van de zeilen veranderen. Volgens Mark Neal van de Abersystwyth Universiteit “is dit de eerste keer ooit dat een poging ondernomen wordt om een oceaan over te steken met een volautomatische boot. De grote vraagstukken bij robots is hun levensduur en hun flexibiliteit in gecompliceerde omgevingen.”

Mini-lab op open zee

“Een robot volledig autonoom gedurende 2 tot 3 maand laten overleven op open water is een gigantische uitdaging. Maar mocht het lukken, dan opent dit heel veel perspectieven om op alle oceanen het milieu te laten monitoren door gelijkaardige robots.” Een zeilboot robot die in staat is zijn eigen weg te vinden op zee, zou allerlei door middel van sensors data kunnen vergaren voor wetenschappelijke studies.

Op die manier zouden bijvoorbeeld klimaatveranderingen, weersinzichten en scheikundige samenstelling van de oceanen kunnen onderzocht worden. Sensors kunnen de hoeveelheid CO2 en chlorofyl in het water meten, evenals andere verontreiniging. Barometers, windmeters en temperatuurmeters voor lucht en zee kunnen een idee geven van hoe het weer zich ontwikkelt. Verder kan men op die manier ook illegale olielozingen op het spoor komen.

Wetenschappers zijn nu ook al in staat om verschillende informatie te vergaren. Robots zouden echter goedkoper en flexibeler zijn. Nog een voordeel is, aangezien er niemand aan boord hoeft te zijn, dat ze ook in gevaarlijke condities kunnen ingezet worden.

Bron: Asian News International
Foto’s: www.microtransat .org

Zie ook /forum/viewtopic.php?t=3843&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: