De Biglift slag om Delft 2008" op 25 mei 2008.

Delft - Zondag 25 mei zal de Zuid-Kolk in Delft het strijdtoneel zijn van het vijfde Kolk matchrace evenement "De Biglift slag om Delft", dit jaar mogelijk gemaakt door BigLift Shipping BV. Tijdens deze spectaculaire zeilrace, georganiseerd door DSWZ Broach, zal de top van het Nederlandse matchracecircuit strijden om de eerste plaats en om hun plek in het internationale matchraceklassement te versterken.

ISAF graded match race

Het jaarlijkse Kolk-evenement in de binnenstad van Delft wordt ook dit jaar weer georganiseerd door de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach. Het evenement is een ISAF, International Sailling Federation, graded matchrace evenement waar (semi-) professionele zeilers strijden om de eerste plaats.

2boten, korte banen

Matchracen is de meest spectaculaire, en voor het publiek toegankelijke, manier van wedstrijdzeilen. Twee teams, twee boten, een snelle start en een korte wedstrijdbaan. Binnen een paar minuten is de strijd beslist, de eerste over de lijn wint. Zo is het mogelijk om op één dag tientallen wedstrijden te varen en kan een grote competitie worden gevaren. Snelheid is echter niet alles, matchracen is ook het tactisch uitschakelen van de tegenstander. Dit staat garant voor spannende en hachelijke confrontaties. Gedurende de dag zullen de teams strijden om een plek in de finale. In deze finale strijden de twee beste teams in een 'best of 5' om de eerste plaats.

Tribune naast het water

De Kolk is een hoek in het Rijn-Schie kanaal midden in de Delftse binnenstad, waar Johannes Vermeer ooit zijn "Gezicht op Delft" schilderde. Het formaat en de ligging van het water maken van "De slag om Delft" een ideaal evenement voor toeschouwers. De wedstrijden zijn van zeer dichtbij van alle kanten goed te bekijken en worden voorzien van commentaar door een gerenommeerd zeiler, zodat de spectaculaire wedstrijden toegankelijk worden voor een groot publiek. Er zal een tribune vlak naast het water worden geinstalleerd, en natuurlijk wordt er gezord voor een natje en een droogje om de wedstrijden in alle comfort te kunnen gadeslaan.

Nog plaatsen over...

Er zijn nog plaatsen open voor geïnteresseerde teams. Voor vragen of meer informatie over dit evenement kan er een e-mail worden gestuurd naar kolk@wedstrijdzeilen.tudelft.nl

Text: Geert Jan Kaper

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: