Coville met Sodeb’O klaar om noord trans-Atlantisch record aan te vallen

Sodeb'ODe maxi trimaran SODEB’O met schipper Thomas Coville ligt aangemeerd in de Gateway Marina van Brooklyn, New York. Beide zijn klaar om het solo - record van de oversteek van de Noord Atlantische Oceaan aan te vallen. Zijn crew is reeds meer dan een maand bezig om de 105 voet lange trimaran te configureren naar ‘record – mode’. Alles wat niet aan boord hoort te zijn voor een solo-oversteek werd verwijderd, de brandstoftank geledigd.

Het is nu net een jaar geleden dat SODEB’O in Australië voor het eerst water raakte. Sindsdien heeft de maxi trimaran meer dan 40’000 Nm afgelegd. Afgelopen winter zag haar schipper Thomas Coville zich nog genoodzaakt om zijn recordpoging solo zeilend rond de wereld te staken. Net voor de opgave hadden ze nog wel het 24-uurs snelheidsrecord gebroken. In één etmaal legden ze 619,3 Nm af, wat overeen komt met een gemiddelde snelheid van 25,8 knopen.

Even later brak één van de drijvers en kon de Franse schipper niet anders dan zijn recordpoging staken. Ontgoocheld voer hij door naar Zuid-Afrika. In Kaapstad kon hij gebruik maken van de thuisbasis van America’s Cup team Shosholosa. Na ruim een maand herstellingswerken zette Coville samen met zijn bemanning koers richting New York. Daar is het wachten nu nog enkel op een gunstig weervenster.

Het noord trans-Atlantisch record tussen New York (USA) en Kaap Lizard (GBR) staat momenteel op naam van Francis Joyon met IDEC en bedraagt 6 dagen, 4 uren, 1 minuut en 37 seconden. Thomas Coville zal met andere woorden zijn SODEB’O gemiddeld sneller moeten laten varen dan 19,75 knopen om de 2’980 Nm in een nieuwe recordtijd te kunnen overbruggen.

En weten dat ongeveer een eeuw geleden ene Charlie Barr met een 56 meter lange schoener en een 50 koppige bemanning 12 dagen en 4 uren nodig had om destijds het record op zijn naam te zetten. Een pracht prestatie, voor die tijd!

www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: