Loïck Peyron wint op Gitana 80 Artemis Transat 2008 en schrijft geschiedenis

Loick Peyron wintTwaalf jaar na zijn laatste overwinning in de ‘Transat’, toen nog de ‘Ostar’, heeft Loïck Peyron vandaag zaterdag 24 mei bij het overschrijden van de finishlijn om 03u15’35” GMT geschiedenis geschreven. Hij is nu immers de enige persoon die deze legendarische solo trans-Atlantische zeilrace 3 maal op zijn naam schreef.
Hij doet daar mee zelfs beter dan zijn grote voorbeeld, en dé Franse zeilgod, Eric Tabarly.

Hiermee geeft Peyron de LCF Rothschild Group en het Gitana Team na de Route du Rhum 2006 een tweede overwinning in een solo trans-Atlantische race in minder dan 2 jaar tijd. De Open 60 monohull deed over de theoretische 2’982 Nm tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten welgeteld 12 dagen, 11 uur, 45 minuten en 35 seconden. Daarvan kreeg hij er 2,5 cadeau omdat hij zijn onfortuinlijke collega Vincent Riou ging oppikken afgelopen dinsdag.

Eric Tabarly kwam destijds in de historische boeken van Ocean Racing toen hij in 1976 de moeder aller trans-Atlantische zeilraces voor een tweede keer won. Eerder had hij in 1964 reeds alle Franse zeilharten gestolen. Maar kijk, de leerling is nog beter geworden dan de meester. Peyron wint na 1992 en 1996, toen aan boord van een 60 voet multihull, vandaag voor een 3e keer.

Ondanks het a-typische lichte weer dat de vloot tijdens haar oversteek tegenkwam op de Noord-Atlantische oceaan, stelt de drievoudige winnaar nu ook nog de recordtijd van Mike Golding nog wat scherper. De Franse schipper neep nog 3 uur, 32 minuten en 33 seconden van de recordtijd af.

Peyron met zijn baby Gitana 80Peyron met zijn baby Gitana 80In zijn eerste reacties bedankte Loïck Peyron in de eerste plaats zijn grote voorbeeld Eric Tabarly, die de zeilsport in Frankrijk enorm populair wist te maken. De huidige generatie Franse schippers volgt in zijn voetsporen. Daarna was het dankwoord voor zijn Gitana Team, die prachtig werk hadden geleverd. Tenslotte was hij één en al lof over zijn nieuwe ‘baby’, de GITANA 80. Een fantastische boot.

Op naar de Vendée Globe. Na zijn overwinning in Transat BtoB vorige december, en met de huidige overwinning erbij op zijn rijke palmares, wordt Peyron al meteen één van de favorieten in de op til staande solo wereldomzeiling. Ondanks zijn rijpere leeftijd, hij wordt eind dit jaar 49, kan hij dus toch nog steeds met de allerbesten mee. Al vaart er in de komende Vendée heel mooi volk mee, en zal de concurrentie heel groot zijn.

Tenslotte nog enkele woorden over de enkele dagen dat hij een passagier mee aan boord had. Het bewees zijn inziens nog maar eens de eerste voorwaarde om een langere zeilrace te kunnen winnen: ze uitzeilen. Daarvan was Vincent Riou het levende bewijs bij hem aan boord. Verder voelde het alsof een ervaren prof mee over de schouder keek van een jonge talentrijke student, waardoor ik mezelf verplichte geen fouten te maken. Al had ik natuurlijk liever ons duel op het water verder uitgevochten, het was tof hem aan boord te hebben.

www.gitana-team.com
Foto’s: Yvan Zedda/Gitana SA

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: