Variabele condities op derde dag Delta Lloyd Regatta 2008

YnglingOp de derde dag van de Delta Lloyd Regatta 2008 varieerden de zeilcondities van licht tot matig tot redelijk sterk. Alle deelnemers moesten zich gedurende de dag aanpassen aan de veranderingen op het IJsselmeer bij Medemblik.
De ochtendbries was ongeveer tien knopen sterk, waarna die afnam om uiteindelijk weer toe te nemen tot zo’n twintig knopen. De klassementsleiders van de eerste dag in de Yngling, Laser Radial en Standard zijn terug op hun eerste positie.

In zes van de elf klassen doen de Nederlandse topzeilers mee voor de medailles. Het Yngling-trio Groeneveld/Van der Werf/Kampen staat momenteel derde overall. Windsurfer Dorian van Rijsselberge sloot de middag winnend af stevent nog altijd af op zilver. Zaterdagavond vinden de Medal Races in de 470-mannen en de Yngling plaats.

Yngling – Duitsland terug aan kop

“De eerste race ging moeizaam”, zei Ulrike Schuemann terwijl ze haar Yngling aanlegde. “We hadden een slechte start en namen verkeerde beslissingen. In het tweede kruisrak haalden we wat boten in. Het laatste spinnakerrak ging vervolgens erg goed, omdat we lager voeren dan de rest.” Het Duitse trio kwam vanuit de achterhoede terug naar de achtste plek. Het Noorse drietal Sundby/Fredriksen/Koefoed pakte de zege met de NED I van Groeneveld/Van der Werf/Kampen in zijn kielzog.

In de tweede race vochten de Noren en NED I opnieuw een duel uit, waarvan de Duitsers profiteerden. Schuemann: “Wij gingen er in het laatste voor de windse rak voorbij.” Bij de derde start noteerde het wedstrijdcomité zes teams die te vroeg waren, waaronder de Noren en de NED II van Mandy Mulder. Die had al een aftrek staan en zakte dus naar de vijfde positie in het klassement.

De Duitsers namen de leiding over, gevolgd door de Noren en de NED I. Groeneveld met een tevreden blik: “De starts gingen goed, waarna we vanuit het midden opbouwden en steeds bij de eerste vijf rond de boei gingen.” De dames finishten vandaag als tweede, derde en vierde.

470 vrouwen – De Koning/Berkhout schakelen

Na twee moeizame dagen wisten Marcelien de Koning en Lobke Berkhout op deze vrijdag de knop om te zetten. De meiden kwamen sterk terug met een serie van 3-3-1. Daarmee staan ze vierde overall. Coach Jacco Koops: “Natuurlijk is het voor het gevoel lekker dat ze bij deze moeilijke omstandigheden driemaal voorin zitten. Maar ik ben vooral blij dat ze de specifiek inhoudelijke dingen die we gisteren hebben besproken, vandaag konden toepassen en uitvoeren. Dat is belangrijk voor China en dat is ons doel.”

De Britse meiden Bassadone en Clark waren behoorlijk op dreef. Ze gingen tweemaal winnend door de finish en een keer als tweede. Ze staan nu zeven punten voor De Koning en Berkhout. Het Italiaanse duo Contin/Micol gaat nog altijd stevig aan kop met een voorsprong van tien punten.

Bij de mannen lieten de Aussies Wilmot en Page zien waarom ze drie wereldtitels bezitten. Ze zetten de beste dagscore neer en nemen een tweede positie overall in, achter de Fransen Charbonnier/Bausset. De Nederlandse broers Coster verzamelden punten door als negentiende en veertiende te finishen. In de tweede race wisten ze er een tweede plek uit te persen. De mannen staan vijfde overall.

RS:X – Van Rijsselberge houdt stand

Start RS-X vrouwenStart RS-X vrouwenOp het Medemblikse strand heerst een tevreden stemming onder de olympische windsurfers. De afgelopen wedstrijden waren een uitstekende training voor Beijing dankzij de lichte en variabele bries. “Ik ben blij dat ik gekomen ben”, zei regerend Europees kampioene Marina Alabau (ESP). Hoewel haar voorsprong slonk, gaat ze nog altijd aan de leiding bij de vrouwen. Ze finishten net als gisteren als eerste en zesde. Over de laatste race zei ze: “Mijn start was goed. Toen ik overstag ging, was ik de eerste die de masttrack naar achteren verplaatsten. Dat bleek te snel, want ik voer lager dan de rest. Bovendien zat er aan de linkerkant meer wind en ik voer rechts.”

Bij de mannen moest de aanvoerder van het klassement, Julien Bontemps (FRA), alleen in de laatste wedstrijd iemand voor laten gaan. Dat was opnieuw de Nederlander Dorian van Rijsselberge, die zijn derde paaltje haalde. Bontempts: “In de tweede ronde nam de wind toe. Dat was een interessant gegeven, want iedereen moest zijn trim aanpassen.” Van Rijsselberge houdt tot dusver stand en staat nog altijd tweede overall. Casper Bouman houdt de selectiespanning erin door naar de elfde plek te zakken. Als hij in Medemblik niet bij de eerste zes eindigt, heeft de Hagenaar nog één kans om zich voor Beijing te kwalificeren. Dat is tijdens de Kieler Woche in juni.

Finn – Beste dagscore voor Postma

Na drie eentjes en twee tweetje, bewees de Sloveen Gasper Vincec vandaag dat hij verslaanbaar is door als dertiende te finishen. Desondanks bedraagt het gat tussen hem en de rest van de vloot nog elf punten. Pieter-Jan Postma zette met een derde en eerste plek de beste dagscore neer. Hij staat nu vijfde op zeven punten afstand van de nummer drie, Rafael Trujillo (ESP).

Tornado: ‘Van alles wat’

Volgens de zesvoudige en huidige wereldkampioen Darren Bundock (AUS) kregen de Tornado-zeilers vanmiddag met uiteenlopende omstandigheden te maken. Ze begonnen met een bries van vijf knopen en eindigden met een stevige zestien knopen. Bundock en Ashby zaten er goed bij met een serie van 1-2-5. Ashby: “Ik ben erg tevreden. We hadden lichte, matige en tot slot vrij krachtige wind, waarbij we constant hebben gevaren.”

Carolijn en SebbeCarolijn en SebbeHun beste resultaat haalden de Aussies bij licht weer. Ashby: “De focus ligt nu natuurlijk ook op China. Maar als het gaat waaien, moeten we ook mee komen. Je weet nooit zeker wat er in Qingdao gebeurt. Verder is het niveau nu enorm hoog, want iedereen is op volle sterkte.” Het Nederlandse duo Booth/Nieuwenhuis klom met een score van 9-3-3 op naar de vierde plaats overall, op vier punten afstand van het podium.

Brouwer en Godefroid eindigden vandaag uiteindelijk alweer als 7de, wat hen in totaal voorlopig op een 9de plaats zet.

Laser: Australië en Amerika weer aan de leiding

In beide Laser-klassen heersten de Australiërs. Zowel Sarah Blanck and Tom Slingsby wisten twee races te winnen en een tweede plek te varen. Slingsby is daarmee terug aan kop van het veld. Rutger van Schaardenburg (NED) wist te verrassen door de tweede paaltje van de dag te pakken. Bij de vrouwen staat Blanck vierde. Anna Tunnicliffe (USA) ligt ook weer op koers voor de eindzege.

www.deltalloydregatta.org
Foto’s: Richard de Jonge en Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: