Rolex Capri Sailing Week eindigde afgelopen zaterdag in licht weer

i. nova comet45In de Rolex Capri Sailing Week streden gedurende 4 dagen in totaal 39 zeiljachten in de diepe blauwe waters in de Golfo di Napoli rond het magische eiland Capri. Zij kwamen uit in 3 verschillende klassen: de Maxi - klasse, de Swan 45S – klasse en tenslotte de Comet 45S – klasse. De laatste dag werd gekenmerkt door heel licht weer met zwakke wind en vlak water, wat voor nogal wat verschuivingen zorgde in de klasse eindrangschikkingen. Alle klassen kregen op de laatste dag een upwind-downwind parkoers voorgeschoteld.

Maxi klasse

In de Maxi klasse stond er geen maat op ALFA ROMEO. Zelfs zonder eigenaar Neville Crichton wisten ze de laatste race winnend af te ronden, en finishten ze 12 minuten voor op FAVONIUS op gecorrigeerde tijd. Uiteindelijk eindigde de Nederlandse bemanning op FAVONIUS, een Swan 601, op gelijke punten met de langere ALFA ROMEO. De Nieuw Zeelandse supermaxi kon echter 4 eerste plaatsen voorleggen, tegen slechts 1 paaltje voor Roel Pieper en tacticus Roy Heiner op FAVONIUS.

Swan 45S klasse

Swan 45S vloot startSwan 45S vloot startDe meeste actie was in de one-design Swan 45S klasse te beleven. Liefst 19 eigenaars moesten in deze klasse ook zelf het stuurwiel hanteren. En bij het ingaan van de laatste racedag waren er nog 3 titelkandidaten. Uiteindelijk wist de Britse bemanning aan boord van WISC het best zijn zenuwen onder controle te houden en eindigde eerste, voor de Italianen aan boord VERTIGO, in het eindklassement. Een andere Britse Swan45, EARLYBIRD, eindigde 3e. De dag voordien hadden zij nochtans met 2 paaltjes een optie genomen op de eindoverwinning. Maar het lichte weer en 2 slechte starts deden kostten hen alsnog de eerste plaats.

Comet 45S klasse

Comet vloot aan de boeiComet vloot aan de boeiTenslotte was het in de Comet 45 klasse de Italiaanse titelverdediger LIBERTINE die de laatste race wist te winnen, en zich aldus verzekerde van de eerste plaats overall. Ook zij scoorden 4 paaltjes, en konden dus meer dan verdiend hun titel verlengen.

Meer dan verdienstelijk, want ook deze klasse is deze heel competitief en alle boten zijn op en top getuned.

De organisatoren van de Yacht Club Capri in de Marina Grande mochten dan ’s avonds de overall winnaars hun Rolex Submariner van staal en goud overhandigen. Het leven kan schoon zijn.

Top drie in de eindklassementen:

MAXI
1. ALFA ROMEO Neville Crichton NZL, 1-1-1-9-2-3-1-18.00
2. FAVONIUS Roel Pieper BVI, 2-2-4-3-1-2-4-18.00
3. SPIRIT OF JETHOU Sir Peter Ogden GBR, 3-4-2-1-3-4-3-20.00

SWAN 45
1. WISC Glynn Williams GBR, 6-1-3-9-7-7-4-5-4-46.00
2. VERTIGO Marco Salvi ITA, 1-2-12-1-8-11-11-2-2-50.00
3. EARLYBIRD Hendrick Brandis GBR, 2-17-5-3-2-1-1-15-10-56.00

COMET
1. LIBERTINE Maurizio Biscardi ITA, 1-3-1-3-1-5-1-15.00
2. FRA DIAVOLO Vincenzo Addessi ITA, 4-2-4-1-4-3-4-22.00
3. AGORA Marco Franco c/o Emmeffe Sail Srl ITA, 2-1-2-2-6-7-3-23.00

www.yccapri.com
Foto’s: © ROLEX/Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: