Slainte wint Scheldemond Race

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 25/05/2008 - 23:11

Prachtig zeilweer was het op zaterdag 24 mei, met 13-14kn wind om de eerste van 3 wedstrijden te beginnen. In de loop van de dag nam de wind toe tot een kleine 20kn, maar de zon bleef zich van haar beste kant laten zien Elke race duurde net geen 2u, en de organisatie zorgde er voor dat er zowel aandewindse, voordewindse en halve windse stukken in zaten. Voor elk wat wils dus. Er werd gestreden in IRC 1 (6 boten)en IRC 2 (4 boten), de wiskundige breinen onder jullie hebben natuurlijk al lang door dat er slechts 10 boten mee deden. Er liepen schepen aan de grond, boeien werden aan de verkeerde kant gerond en er werd zelfs door iemand een boei gerond die helemaal niet gerond moest worden.

IRC 1

Alvorens dat het eerste signaal gegeven was, werd er door de marifoon gemeld dat de Bavaria Match 38 Boomerang assistentie nodig had om terug los te komen van de zandbank. Op de kaart staat dat het buiten de betonning erg ondiep kan zijn, en de Boomerang is dat blijkbaar van naderbij gaan onderzoeken. Ze waren gedwongen de eerste 2 manches toe te kijken van op de plaat.

De Lender (X41)met André Nelis achter het stuur ging eerst om de 1ste boei en ronde de 2de boei langs de verkeerde kant, zette de spi, en ging er toen hard van door. Het was pas toen de Allard en de Principessa andersom rond de boei gingen dat de Lender zich terug trok uit deze manche.

Allard (Sydney 39)ligt nu aan kop, maar gaat een boei ronden die helemaal niet op de te volgen baan staat. Nu, iedereen is vrij eender welke boei te gaan ronden die hij/zij maar wil die niet in het banenboekje staat. Er staat nergens in het reglement dat dit niet mag en als je daardoor een langere weg vaart, is dat je eigen keuze.

Slainte (Salona 37)ligt nu aan de leiding, maar wordt voorbij gestoken door de Principessa (GS43). Enkel boei 8 moet nu nog gerond worden, maar Principessa rond boei 6 die iets dichter ligt dan boei 8. De spi gaat erop, en de Principessa stoomt richting finish. Tja..., boei 6 is niet boei 8 zegt Marc Flamand achteraf nog...

Nu ligt de Slainte eerst, er is nog maar 1 boei te ronden zegt navigator/tactieker Jan Persoons, volgen we de rest van’t veld, of zullen we ze aan de goede kant pakken? De Salona 37 gaat langs de goede kant van de boei, en wint de eerste manche. Ze winnen ook het overall klassement met een 1ste, 3de en 2de plek. De 2de & de 3de manche worden gewonnen door de Principessa van Luc Aertsen, maar het “folieke”van de eerste manche koste hen teveel punten en ze worden 2de overall, de Allard wordt 3de met een 3, 4 en 3de plek. The Untuchables (X35) van Coen Whorman wordt 4de gevolgd door de Lender en de Boomerang (Bavaria Match 38).

IRC 2

De Capella van Frans Maas wint dominant alle 3 de wedstrijden, gevolgd door de Half Moon van Bert Jansens die … eh dominant 2de wordt. De J80 Joie de Vivre vaart een 3de plek, 4de en terug een 3’tje en wordt dus 3de voor de Noordwind die 4-3-4 vaart.

We hopen dat er volgend jaar iets meer deelnemers aan de start zullen verschijnen van editie 2009 want het was een fantastische zeildag.

Foto: Ronald de Dekker

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: