Yngling-kernploeg domineert medal race tijdens Delta Lloyd Regatta 2008

Yngling NEDIn de Yngling-klasse en in de 470-klasse bij de mannen werd zaterdag naast drie reguliere wedstrijden ook al de medal race gevaren. Het Yngling-team van Renee Groeneveld, Brechtje van de Werf en Marije Kampen weet de Duitse koplopers ver genoeg achter zich te laten en wint het toernooi. Sven en Kalle Coster worden vijfde in de 470-klasse. Zondag 25 mei worden in de overige klassen medal races gevaren. Verschillende Nederlanders zijn nog op medaillekoers. Windsurfer Casper Bouman weet zich nog net te plaatsen voor de medal race, maar zijn kansen op een Olympische nominatie zijn zeer klein.

470-klasse mannen

In de 470-klasse was het voor Sven en Kalle Coster geen goede dag. Met een 9de, 21ste en 18de plek verloren de broers alle perspectief op een podiumplek. De Costers gingen als vijfde de medal race in die bij de 470-mannen ook op zaterdag werd gevaren. Hun vierde plek in de medal race had geen invloed meer op het eindresultaat.

Door de grote puntenverschillen in de top tien was er geen mogelijkheid meer om in het eindklassement vierde te worden, maar ook niet om terug te vallen naar een zesde plek. Kalle Coster: “Helaas kun je niet altijd op je best zijn. Maar het proces is goed en dat is belangrijker in dit Olympische jaar.” Sven Coster vult aan: “In Athene (2004) werden we zesde, dit maal gaan we voor een podiumplek.”

470-klasse vrouwen

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout deden het zaterdag goed bij de vrouwen in de 470-klasse. Met een derde en twee maal een vijfde plek gaan zij zondag als vierde de medal race in. Marcelien de Koning: “Het was een goeie dag. We hebben deze week eigenlijk alleen donderdag slecht gevaren, maar met negen top-tien-klasseringen doen we het prima. Alleen jammer dat we geen zicht meer hebben op het goud.” Met twintig punten achterstand op de nummer één, Giullia Conti en Giovanna Micol uit Italië, kunnen De Koning en Berkhout hoogstens nog het zilver bemachtigen.

Pieter-Jan Postma behaalde zaterdag een vijfde en een zesde plek. Hij staat voorlopig vijfde in het klassement en zal zondag de medal race varen. Met zestien punten achter op de nummer één, Gasper Vincec uit Slovenië, heeft Postma nog kans op een medaille.

Yngling-klasse

Zaterdag was een enerverende dag in de Yngling-klasse. De drie Nederlandse kernploegboten vaarden op het scherpst van de snede. Na drie diskwalificaties vielen Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen vrijdag ver terug in het klassement, maar ze wisten zich zaterdag goed te herstellen. Dit ondanks een protest dat werd ingediend door het team van Renee Groeneveld, Brechtje van de Werf en Marije Kampen.

“Dat komt eigenlijk nooit voor binnen kernploegteams”, aldus coach Maurice Paardenkooper. “Maar dit toont aan dat we echt professioneler aan het worden zijn. Protesten horen gewoon bij het zeilen en ik vind die winnaarmentaliteit heel goed. Daar wordt je een betere zeiler van.”

Yngling erepodiumYngling erepodiumUiteindelijk kwamen alle drie de Nederlandse Yngling-boten uit in de medal race. Het team van Annemieke Bes, die vaart met invalsters Marjon Kooistra en Kim Platteeuw, verraste iedereen door met ruime voorsprong te winnen. Mulder, Faber en Witteveen eindigden als tweede. Groeneveld, Van de Werf en Kampen kwamen als derde over de meet met precies genoeg voorsprong om de Duitsers in de ranglijst te passeren en het goud te bemachtigen. Mulder, Faber en Witteveen werden uiteindelijk zesde. Het team van Annemieke Bes eindigde als zevende.

Olympisch ticket windsurfer

Windsurfer Dorian van Rijsselberge doet het heel goed tijdens deze Delta Lloyd Regatta. Zaterdag voegde hij nog eens twee eerste plekken toe aan zijn ranglijst, die al voornamelijk uit top-vijf-klasseringen bestaat. Hij gaat als tweede de medal race in. Alles is nog mogelijk voor Van Rijsselberge. Hij staat slechts vier punten achter op de nummer één, Fransman Julien Bontemps.

Casper Bouman heeft het zwaarder. Hij begon de dag goed met een tweede plek, maar eindigde in race twee van de dag als elfde. Met de hakken over de sloot belandde de jonge Hagenaar alsnog in de medal race. Hij staat voorlopig negende en zijn kansen om in Medemblik een tweede halve Olympische nominatie te vergaren is bijzonder klein. Als het Bouman zondag niet lukt zich te nomineren heeft hij eind juni nog één kans, tijdens de Kieler Woche in Duitsland.

www.deltalloydregatta.org
Foto's Ned Delta Lloyd Kernploeg

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: