Delta Lloyd Regatta 2008 eindigt met ruige Medal Races

PostmaOp zondag 25 mei 2008 kregen de overgebleven top tien zeilers tijdens de Medal Races van de Delta Lloyd Regatta te maken met veel wind en regen. Windkracht vijf tot zes en een flinke golfslag vormden de uitdaging van de slotdag in Medemblik. De klassementleiders voeren conservatief om overeind te blijven, terwijl anderen juist meer risico’s namen. Dit zorgde voor spectaculaire duels, waarbij menig boot omsloeg. Veel Olympiërs noemden deze Delta Lloyd Regatta "een goede training voor Beijing met een interessant einde.

Finn – Trujillo rukt op naar top

De Finn-klasse trapte ’s ochtends af met haar Medal Race. De condities waren ruig, maar daar houdt de Nederlander Pieter-Jan Postma wel van. Gasper Vincec (SLO) moest zijn voorsprong van één punt op de Brit Edward Wright en twee punten op Rafael Trujillo (ESP) verdedigen. Postma kwam als tweede bij de bovenboei en ging in de gate al aan de leiding. Bij het ingaan van het laatste voor de windse rak lag hij op bronzen koers, maar hij raakte de boei en dat betekent strafrondjes draaien.

Postma: “Daarmee verloor ik vier boten, die ik voor de wind weer inhaalde. Ik moest er hard voor werken, maar het was mooi.” Postma was op weg om Gasper Vinces van de derde plek te duwen, totdat de Brit Wright niet ver van de finish omsloeg. Trujillo: “Ik had een slechte start en moest dus van ver komen. In het laatste kruisrak lag Edward eerste, maar hij ging om. Toen ik dat zag, heb ik het gas eraf gehaald.” De Spanjaard pakte de eindzege, gevolgd door Vincec en Wright. Postma werd vierde.

470 Vrouwen – Italianen houden stand

Het Italiaanse duo Giulia Conti en Giovanna Micol weerstond de druk. De meiden bouwden hun voorsprong op hun Braziliaanse sparringpartners Oliveira/Swan juist verder uit. Conti: “We waren slecht weg en hadden bij de boventon nog twee teams achter ons. Onder spi maakten we veel goed. We klommen op tot de vierde plek en hebben die vastgehouden. Als het in China waait, zijn de omstandigheden vergelijkbaar met wat we hier vandaag hadden. Goede training dus. Wij zijn erg tevreden.”

Dat gold tevens voor Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (NED), die de dubbel tellende Medal Race wonnen. De oranjezeilsters kwamen als eerste bij de bovenboei, waar een persboot in de weg lag. Berkhout: “Daardoor waren we even van slag en kwamen de Japanners er langs. Maar wij hebben meer snelheid dan de rest, dus dan moet je je eigen spel spelen. In het kruisrak zijn we snel overstag gegaan en lagen we weer eerste.” De Koning en Berkhout werden derde overall, achter de Brazilianen.

Tornado –Aussies vermijden problemen

Finish McMillan en HowdenFinish McMillan en Howden”We hoefden alleen maar te finishen”, zei Darren Bundock (AUS) na de Medal Race, waarin hij en Glenn Ashby als zesde eindigden. Dankzij hun grote voorsprong konden de Aussies zich veroorloven om het rustig aan te doen. Bundock: “Het was een kwestie van problemen vermijden.” Iets dat de Britten McMillan en Howden niet lukten. Die gingen vlak voor de finishlijn om, waarna Ashby het IJsselmeer in dook om de mast boven water te houden.

De Canadezen Johansson/Stittle gingen winnend over de eindstreep en de Nederlanders Booth/Nieuwenhuis als tweede. Daarmee streken ze de zilveren medaille op. Booth: “Op zo’n korte baan gaat het erom wie de eerste slagen juist maakt. Als je niet bij de eerste 2/3 boven komt, kun je het vergeten. Wij gingen als tweede rond de boventon.” De Fransen Revil/Espagnon wonnen brons.

RS:X Mannen – Bizarre ontknoping

Eindwinnaar BontempsEindwinnaar Bontemps”Vandaag was een andere competitie”, zei overall winnaar Julien Bontemps (FRA). Dorian van Rijsselberge moest vier punten op de Fransman goedmaken om de Delta Lloyd Regatta op zijn naam te schrijven. Van Rijsselberge en zijn trainingsmaatje Casper Bouman, beiden gecoacht door Tornado-zeiler McIntosh (NZL), voelden zich thuis in de sterke windcondities en grepen al vroeg de leiding. Bouman ging aan kop.

Theoretisch had hij nog kans op een zesde plek overall, waarmee hij zich definitief voor de Spelen zou plaatsen. Daarvoor moest hij winnen en de Hongaar Gadorfalvi laatste worden. Al dacht men aanvankelijk negende, vanwege een verouderde versie van de uitslagenlijst. Toen Bouman won en de Hongaar als negende finishte, leek de Hagenaar zich voor de Spelen geplaatst te hebben.

Totdat hij op de wal kwam en bleek dat hij in de laatste race van zaterdag niet een elfde, maar een twaalfde plaats had gevaren. Daardoor kwam hij precies één punt te kort voor de vereiste top zes. Van Rijsselberge verspeelde door zijn gretigheid de eindzege, maar behield wel de zilveren positie. Van Rijsselberge: “Ik lag tweede en zag dat Casper een foutje maakte bij de gijpboei. Toen wilde ik een mooie gijp maken om hem in te halen, maar ik haakte per ongeluk in en werd gekatapulteerd.” Tom Ashly uit Nieuw-Zeeland pakte het brons.

Bij de vrouwen nam Marina Alabau (ESP) geen enkel risico. De Spaanse had al een grote voorsprong in punten en besloot behoudend te varen: “Voor de wind was het zwaar vandaag. Ik had weinig controle.” Maar de regerend Europees Kampioene finishte als derde en stelde daarmee de eindzege veilig. Barbara Kendall (NZL) werd tweede, gevolgd door Blanca Manchon (ESP).

Laser – Winnende tactieken

Beide klassementleiders hadden hun eigen tactieken voor de finale strijd in de Medal Race. Die bleken beide succesvol. Anna Tunnicliffe (USA): “Ik heb conservatief gezeild en het simpel gehouden. Ik ging langzaam van start, maar het liep steeds beter. Bij de bovenboei ging ik als negende rond, waarna ik me naar de vierde positie heb opgewerkt. Deze overwinning is zeker goed voor mijn zelfvertrouwen.” Ondanks het feit dat Gintare Volungeviciute (SLO) tweemaal strafrondjes moest draaien, hield ze haar zilveren koers vast. Larissa Nevierov (ITA) werd derde. Tom Slingsby (AUS) had een andere strategie in gedachten: “Ik ben gaan matchracen met de Sloveen. Mijn idee was om hem uit zijn ritme te halen, maar in deze zeilcondities kan je niet heel veel doen.” De Sloveen Zbogar begon echter toch fouten te maken en finishte als zesde en daarmee als tweede overall. Tonci Stipanovic (CRO) pakte het brons.

49er en Star – Risicomanagement

De top tien 49er teams hadden het zwaar in de ruige omstandigheden. Slechts drie van de tien skiffs bleven overeind. De klassementaanvoerders Stephen Morrison and Ben Rhodes (GBR) besloten de spinnaker niet te hijsen. Morrison: “Bij de eerste bovenboei gingen er al vijf om en voor de wind nog eens twee. Voor ons was het belangrijk om de job af te maken. We moesten als vijfde finishen om te winnen.” En dat deden ze, want de Britten werden derde. De Spaanse broers Tellechea werden tweede, gevolgd door de Italiaanse broers Sibello. De top drie bij de Starts bleef ongewijzigd. De Zwitsers Marazzi en De Maria hielden hun gouden positie vast, gevolgd door de Polen Kusznierewicz/Zycki en de Zweden Loof/Ekstrom.

www.deltalloydregatta.org
Foto’s: Richard de Jonge en Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: