JanKees Lampe en La Promesse klaar voor nieuwe recordaanval

La PromesseDe zeilboot La Promesse van Amsterdammer JanKees Lampe gaat woensdag onderweg naar Dover (ENG) om een nieuw zeilrecord te vestigen, singlehanded, non-stop rond alle Britse eilanden. Solozeiler JanKees Lampe werd in 2006 2e in zijn klasse in de Round Britain en Ireland race, slechts enkele minuten achter Roaring Forty van de Belg Michel Kleinjans. Laatstgenoemde won maanden daarna de trans-Atlantische Route du Rhum waarin La Promesse van JanKees Lampe op de derde dag haar mast verloor.

JanKees Lampe wil met La Promesse op zeer korte termijn een nieuwe recordtijd neerzetten voor de officiele route rond de Britse eilanden (UK, Ierland, Hebrides, St Kilda, Shetlands). Helemaal alleen in de pure traditie van ‘één man en zijn boot’.

JanKees Lampe (°1966)JanKees Lampe (°1966)In 2007 pakte JanKees in allebei de etappes van de AZAB (Falmouth - Ponta Delgada en terug) de line honours.

La Promesse is een Phil Morrison Open 40 ontwerp, destijds gebouwd door de Belg Ronny Nollet te Nieuwpoort. Zij is 11,19 meter lang en meet 4,08 meter breed en heeft een diepgang van 4 meter. (red)

De World Sailing Speed Record Council (WSSRC) heeft aangekondigd een aparte categorie voor 40 ft te gaan hanteren. In 2004 zette Michel Kleinjans een tijd van 11 dagen en 2 uur voor het traject van ruim 1800 mijl.

Michel Kleinjans is de eerste solozeiler die dit recordtraject in de categorie 40 foot heeft gevaren en daarmee de te kloppen man. Aan JanKees de uitdaging het solorecord op deze afstand scherper te stellen en te claimen.

Dit record is voor JanKees Lampe een goede oefening voor de OSTAR 2009 die in mei/juni 2009 van start gaat in het Engelse Plymouth. Een lang gekoesterde wens eens de race der races te varen.

www.jankeeslampe.nl
www.rwyc.org

JanKees Lampe

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: