Jonge Oostendse zeilers knap 2de op de 22ste Trofeo Rizotti in Venetië

Van 23 tem 25 mei vond in Venetië (It) de internationale teamwedstrijd Trofeo Marco Rizotti plaats. 18 teams vanuit de hele wereld namen deel aan deze gerenommeerde teamwedstrijd van bijzonder hoog niveau. Uit niet minder dan 4 continenten kwamen landenteams naar Venetië om er op de Adriatische zee deze wedstrijd te zeilen. VVW inside-outside stuurde haar zonen en kijk hoe ze het er van af brachten...

Schaken op het water

Teamwedstrijden zijn, anders dan individuele zeilwedstrijden, kampen tussen telkens twee landenploegen. Telkens zeilt één team een rechtstreeks duel tegen een ander team. Een team bestaat uit 4 boten van het type Optimist. Wie de beste punten scoort wint de reeks. Bij teamwedstrijden moet je niet alleen de beste zeiltechniek hanteren, maar je moet als het ware schaken op het water en gebruik maken van de wedstrijdreglementen om je ploeg als eerste over de finish te laten zeilen.

Eerste teamwedstrijd

Na zich eerder al met 5 zeilers gekwalificeerd te hebben voor het wereldkampioenschap individueel optimist zeilen (5 plaatsen per land) later dit jaar in Turkije, nam de Oostendse ploeg voor het eerst deel aan deze teamwedstrijd. De Oostendse ploeg bestond uit Stijn Van Hoye, Quinten Lootens, Sébastien Devos, Matthieu Van Schoote en Tom Alleman; allen lid van VVW Inside-Outside aan de Spuikom. Het team werd voor deze wedstrijd door hun vaste coach Michael Pirenne begeleid.

Final four

In de eerste voorronde (Round Robin) moest België reeksen zeilen tegen respectievelijk: USA Florida, Singapore 2, Zwitserland, Algerije, Italië National Team, Zweden en 2 andere Italiaanse Teams. Met enkel één verliesreeks tegen Italië NT konden onze zeilers doorstoten naar de Gold Group voor een tweede Round Robin (elke ploeg komt eenmaal tegen elkaar uit). Met winst tegen Oostenrijk, USA New York, Puerto Rico en Emilia Romagna en alléén verlies tegen Singapore 1 konden de Oostendenaars zich plaatsen voor de Final Four.

Best of three

Tijdens de Final Four moest België het in de halve finale het opnemen tegen de nationale ploeg van Italië (toch wel Europees zeilland bij uitstek). In een best-of-three reeks kon België met 2-1 winnen en konden onze jonge zeilers zich plaatsen voor de finale.

Singapore bijzonder sterk

In de finale moesten de Oostendenaar hun meerdere herkennen in het bijzonder sterke team uit Singapore. We mogen fier terugkijken op een zeer geslaagde deelname en een bijzonder sterke prestatie van het team van VVW Inside-Outside tegen toch verschillende sterke zeilnaties.
RPO

Text:RPO
Foto: Team van VVW Inside-Outside op standbeeld in Venetië, van links naar rechts:
Matthieu Van Schoote, Stijn Van Hoye, Sébastien Devos, Tom Alleman en Quinten Lootens

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: