Giovanni Soldini wint op Telecom Italia de Class 40 Artemis Transat

Soldini en Telecom ItaliaDe Italiaanse solozeiler Giovanni Soldini heeft aan boord van zijn Telecom Italia woensdag 28 mei, even na 13 uur Franse tijd, de finishlijn van de Artemis Transat in Marblehead, USA, overschreden. Hij heeft daarmee de trans-Atlantische oversteek op het noordelijk halfrond in 16 dagen 22 uren en 11 minuten volbracht. Soldini en zijn eenjarige Proto Class 40 namen reeds de eerste nacht de leiding, vanaf de passage van Kaap Lizard, Engeland. Ze zouden ze niet meer afstaan.

Sinds de start op zondag 11 mei in Plymouth, Devon, toonde de 42 jaar oude Italiaan zijn tactisch kunnen. Gecombineerd met een schat aan ervaring stuurde hij zijn 40 voeter al snel aan de leiding van de 11 boten tellende vloot. Hij koos vervolgens voor een vrij noordelijke koers, doorheen een zone van hoge luchtdruk. Bij de doortocht van de tweede hoge luchtdrukzone dook hij naar het zuiden en liep verder weg van zijn concurrenten.

Normaliter zou de vloot meer in het noorden blijven, waar statistisch meer wind te vangen is. Echter, de organisatie had een ‘ice gate’ in het te volgen parkoers opgenomen. Dit om de deelnemende jachten van drijvende ijsbergen ten zuiden van Newfoundland te vrijwaren. Dit beperkte enigszins de tactische opties, en zorgde ervoor dat de zeiljachten tegen de Golf Stroom in moesten gaan varen.

Soldini aan boord Telecom ItaliaSoldini aan boord Telecom ItaliaDe Italiaanse jachtman maakte de laatste dagen nog wat foutjes en de naaste concurrenten duwden nog eens het gaspedaal extra in, zodat Soldini’s voorsprong begon te slinken.
Vooral Beluga Racer met Boris Herrmann aan de helmstok deden het nog zeer goed de laatste dagen. Maar toch kwamen ze uiteindelijk te laat, zodat Telecom Italia haar derde overwinning in één jaar op haar palmares mocht schrijven.

Na de double-handed Transat Jacques Vabre van november 2007 en de Grand Prix Petit Navire eerder dit jaar staat nu dus ook de Artemis Transat trofee op de naam van Giovanni Soldini en Telecom Italia. Beluga Racer en Mistral Loisirs vervolledigden het Class 40 podium.

www.theartemistransat.com
Foto’s: © On Edition/The Artemis Transat/OC Events

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: