RORC North Sea Regatta

PleomaxNa de snelle en niet onbewogen Vuurschepen Race, zou de North Sea Race meer een tactisch schaakspelletje worden. De weergoden voorspelden minder wind, maar met de nodige shiften, en ze hadden tevens beloofd minder regen op zee te laten zien, maar wat de temperatuur betrof konden er geen regelingen gemaakt worden (tja, je kan niet alles willen eh). Checkmate heeft een aanvaring gehad met een Engelander en is naar het schijnt zo danig toegetakeld dat de Commodores Cup in het gedrang komt. Formidable startte te vroeg en moest terug draaien. Bij dit manoeuvre haakten ze achter de pin end. En de Allard bleek zijn genua 4 te zijn vergeten.

Genua 4 vergeten

Plots klonk er over de VHF of er niemand een North genua 4 vergeten was? De Ragazza had er blijkbaar ééntje teveel bij… Op de Allard dachten ze: Tiens, wij hebben een North genua 4, en tiens wij lagen naast de Ragazza, en tiens de onze is niet aan boord? Dat heb je als beide schepen de zeilen op de steiger leggen, hetzelfde merk gebruiken en ongeveer even groot zijn.

De start

Formidable was niet te vroeg bij de start maar kon door een Mumm 30 en een aanvaring niet uitwijken voor de boei. Opschieter maken ging niet door de mumm die boven hen lag en ducken ging ook niet door een crash van Checkmate en andere boot. Overigens hebben ze mooi 16 minuten en 18 seconden met een boei aan zichzelf gezeten…. Tering T-profile kielen.. De Checkmate lag over bakboord en zag een Engelse boot over stuurboord in een aanvaringskoers hun kant uitkomen. Het hele Checkmate team kon je over de gehele statlijn horen roepen en uit de reacties van de boot over stuurboord was duidelijk op te maken dat ze Checkmate gezien hadden. Maar een moment later zat de Engelse boot dwars in de nog geen 2 jaar oude Swan 45. Mocht de Checkmate het nodig hebben, op de Stortemelk hebben ze blijkbaar alles op film opgenomen.

Tactische spelletje

De vloot werd eerst naar een bovenwindse ton gestuurd om dan onder assymetrische spi of code 0 naar beneden te lopen om je eerste boei te gaan ronden. Het was pas vanaf South Galloper dat het tactische spelletje begon. Ga je naar links of ga je op rechts? Pleomax en Formidable opteerden voor rechts, Sjambok deed een gybe set en ging maar halfweg naar links om niet te veel terrein weg te geven indien het gokje fout bleek. Eclectic volgde even de sporen van Pleomax, maar ging dan radicaal naar links tot ze niet meer te zien waren. From hero to zero of andersom?

En toen nam de nacht het over

Door in het midden te blijven kon Sjambok Pleomax en Formidable bij houden en aan Smith Knol bleek dat Eclectic net geen 10 min achter Sjambok zat. Helemaal op links gaan bleek dus toch een hero zet voor Eclectic. Op dat moment had de nacht het al overgenomen van de dag en konden de tactische plannen uitgewerkt worden. Toen we achterom keken, zagen we een omgedraaid toplicht. Er vaarden 2 boten over stuurboord, en er was er ééntje die een groen bakboord licht had (nieuwe jachtingmode of hoort dat ook bij tactiek?).

Resultaten

IRC super zero: Uiteindelijk was het Pleomax van Harm Prins die met de eer ging lopen om de line honours binnen te halen, maar de Formidable van Piet Vroon wint op handicap.

In IRC 0 is het de Roark van Kees Kaan die wederom laat zien dat ze de beste zijn voor de Eclectic van Koen Lockefeer en de Allard van Rudi Floridor die knap 3de wordt.

IRC 1: Wordt gewonnen door Stortemelk van Frans de Vries, gevolgd door de Ragazza van Bert Dolk en de Engelse Jedi Knight van Stan Fenton.

IRC 2: De Winsome van Harry J. Heijst haalt de winst binnen voor de Rozetta from the rocks van Radbout Crul, en Titan van S.B. Galloway wordt 3de.

IRC 3: 1ste plek is voor de Pinta-M van Atse Blei, 2de plek is voor de Cosmic Dancer 3 van Russell Walker en de 3de plek gaat naar de Lancer of Hamble van Herbert Visser.

ORC 1: 1ste plek voor de Ragazza van Bert Dolk, Hans Kuiper wordt 2de op zijn Waikabubak (zonder thee lepeltje), en de 3de plek is voor de (ex Audi) Xanadu van A. van Lookeren Campagne.

ORC 2: 1ste Joris K van Joris Kakebeeke, 2de Windveer van Reijer Blankevoort, 3de Griel van Robert Jockin.

ORC3: 1ste Pinta-M van Atse Blei, 2de Lancer of Hamble van Herbert Visser, 3de Que Guapa van Kees Groenenboom en Suzanne Van Meerten.

ORC 4: 1ste Gouden Ruiter van Willem N.R. Kats, 2de Celestine van A. Van der Hout, 3de Haddock van Jorg Raven.

ORC Overall wordt gewonnen door de Pinta-M van Atse Blei voor de Lancer of Hamble van Herbert Visser en de Que Guapa wordt 3de.

Voor de overige resultaten kan u terecht op: http://www.rorc.org/content/view/310/

Foto's met dank aan Diabo

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: