Eerste Twilight Race seizoen 2008 van start

20 boten kwamen aan de start in deze eerste wedstrijd van de Twilight Races 2008 in Wemeldinge. Er stond een 13 knoopjes wind en de zon was nog aan’t uitbollen van een zware dag op het werk. Wat voor ons resulteerde in dat we nog steeds in T-shirt en short konden zeilen en de uitslag van de wedstrijd konden aanhoren op het terras van de Optimist. De snelste boot deed 1 uur en 3 min over de voorgeschreven baan en de traagste boot was 1uur en 53 min op het water. Hoe je het ook bekijkt, het was in ieder geval beter dan voor de tv zitten.

Wedstrijd doet naam alle eer aan.

Diegene die er niet bij waren weten niet wat ze gemist hebben. Een start op spi en dan na de eerste boei (019)een reach rakje naar de 016, om vervolgens terug upwind onder de kant tegen stroom zo ondiep mogelijk (minder stroming tegen) terug te varen naar het volgende merkteken (020). Vandaar moest je het vaarwater oversteken en kon de spi er terug op. Ofwel gijpte je direct en vaarde je diep naar de boei, ofwel zeilde je even door tot in dieper water (=meer stroming mee) en gijpte je dan rond de 015. Van daar was het dan terug richting Wemeldinge om net na zonsondergang te finishen tussen de 2 havenhoofden.

En de winnaar is…

Doordat de Xiffe in Antwerpen ligt om de doop van deze X43 voor te bereiden werd de Xen Weg van Mario De Brie verzadigd van bemanning. Enkele van hen stapten over op de Asterix van Philip de Cort en anderen vaarden mee met de Achiroe van Marc Claessens.

Mario zeilde zijn X43 Xen Weg iets minder dan 7min voor de Sail Force over de finish en won daarmee niet alleen de line honours, maar ook op handicap. Het is verbazingwekkend hoe snel mensen kunnen varen om eerst terug in de Optimist te kunnen zijn, mor soit. 2de werd de Geronimo (Hechtschip 995) van Jaap Ramondt voor de Aeolus (Bianca 107 mkll) van Ivo Van Mierlo.

Idee voor een snelle after sail?

Grootzeil trimmer Peter Leysen wil een patent op zijn idee om ergens aan boord een héél speciaal geel knopje te voorzien (een rood knopje is ineens zo radicaal, en trouwens de Amerikanen gebruiken dat al om de zon uit te zetten naar't schijnt?).

Als je op dit knopje drukt dan gaat alle touwwerk aan boord supersnel automatisch weg. Bekijk het zo een beetje als met je voet op de knop van de stofzuiger drukken om het snoer terug in dat ding te krijgen zeg maar. Ge moet alleen opletten, zegt hij, dat ge daar dan nooit per ongeluk op drukt als je onder spi vaart...

Voor de overige resultaten kan u terecht op http://www.wsvo.nl/ je klikt dan op wedstrijden en resultaten.

Foto Twilight

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: