Rus Fedor Konyukhov stelt Antarctica Cup Racetrack record op ruim 102 dagen

Trading Network Alye ParusaDe Russische solo wereldomzeiler Fedor Konyukhov arriveerde gisteren, woensdag 7 mei, in Albany, West Australië. Hij daagt iedere yachtman ter wereld uit om zijn record, de Antarctica Cup Racetrack ronden in 102 dagen, te verbeteren. Hij was op 26 januari in zijn Open 85 voet monohull TRADING NETWORK ALYE PARUSA vertrokken om één van de laatste zeil uitdagingen aan te gaan. Hij overkwam talloze stormen, diepvriestemperaturen, de constante dreiging van aanvaringen met ijsbergen en walvissen.

De ‘gekke Rus’ overleefde iedere uitdaging en arriveerde met 16’400 Nm op de teller gisteren in King George Sound, na 102 dagen, 56 minuten en 50 seconden. Voor de 56 jaar oude Russische zeiler was het de 4e solo wereldomzeiling.

Hij was trouwens de eerste Rus ooit die solo de wereld rond zeilde. Was het meteen ook zijn laatste? “Na 95 dagen in de Roaring Forty en Furious Fifty breedtegraden ben ik niet van plan om er in de nabije toekomst terug naar te keren. Maar de Zuidelijke oceaan staat garant voor de meest spectaculaire zeilcondities ter wereld. Als ik nog terugga, dan zal het met een voltallige crew zijn, om het meeste uit de wilde surfs te halen.”

Fedor KonyukhovFedor KonyukhovDe Antarctica Cup Yacht Race werd 5 jaar geleden geboren in het brein van Bob Williams. De voorzitter van het Antarctica Cup Race Management en zijn team ontwikkelden een heuse wedstrijdbaan, die volledig 360° rond Antarctica loopt. En zoals alle grote wedstrijdbanen heeft ook deze een vaste thuisbasis, Albany, gelegen aan één van de mooiste watergebieden van Australië. Konyukhov was dus de eerste om deze baan solo te volbrengen en krijgt als eerbetoon een poort op zijn naam. Gate 12 (0°W – 0°E) staat nu in de notices of race als de ‘Konyukhov Gate’.

De Antarctica Cup zal vanaf nu jaarlijks gevaren worden. Fedor’s solo omzeiling zou voldoende interesse hebben losgeweekt en er worden inschrijvingen verwacht uit de USA, Europa en Australisch Azië. Er zou gevaren worden in 4 klassen:
- A: Landenteam vs landenteam in monohull en multihull
- B: Solo monohull en solo multihull
- C: Bemande monohull en bemande multihull
- D: Seriegebouwde monohull en seriegebouwde multihull
De racebaan van de Antarctica Cup zal ieder jaar open zijn van december tot maart voor wedstrijden en recordaanvallen.

Fedor’s prestatie:
- eerste solo zeiler die het Antarctica Cup Racetrack voltooide
- eerste solo zeiler die de Zuidelijke Atlantische Oceaan beneden 45° zuid overstak, van Kaap Hoorn tot Kaap Agulhas
- eerste solo zeiler die non stop zeilde van 121° oost – 110° oost, gedurende 15’700 Nm, gedurende 95 dagen beneden de 40° zuid en gedurende 40 dagen beneden 50° zuid
- eerste solo zeiler die met een maxi jacht solo rond Antarctica zeilde

www.antarcticacup.com
foto's: Richard Williams / Barry Pickthall

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: