Transat AG2R: op 900 Nm van de finish nemen de zuidelijke Figaristen de macht

Concarneau - Saint-BarthDeze donderdagmorgen zag het klassement er plots compleet anders uit. Met nog 900 Nm verwijderd van de finish, zijn het de meest zuidelijk gepositioneerde Figaristen die de leiding van de vloot hebben overgenomen, met CONCARNEAU-SAINT BARTH en SNEF CLIPTOL SPORT op kop.
Enkele dagen terug waren zij nog bij de hekkesluiters. Maar aangedreven door de passaatwind uit een gunstiger hoek, kenden zij dus een fantastische remonte.

Na 16 dagen komt er een einde aan de suprematie van FINANCO en haar schippers Nicolas Troussel en Christopher Pratt. Het schaakspel in deze 9e editie van de Transat AG2R heeft zich dus afgespeeld vanachter de kaartentafel. De afvalkoers is gedaan, de eindspurt richting Gustavia is ingezet.

Volgens de kenners hebben de zuidelijk gepositioneerde boten het voordeel en komen nog slechts 10 deelnemers in aanmerking voor de overwinning. Voor hen is het nu positie kiezen in het veld en proberen anticiperen op wat er nog komen zal.

SNEF op 2e plaatsSNEF op 2e plaatsNiet dat de meer noordelijk gelegen boten zich zomaar gewonnen geven. FINANCO, DEFI MOUSQUETAIRES, ATHEMA, ATLANTIK FT, …zullen weliswaar vooral moeten hopen op foutjes van hun collega’s in het zuiden. De leiders van de dag kraaien nog zeker geen victorie. Zij weten wel beter.

“De weg is nog lang en er zal gestreden worden tot de laatste zeemijl. Er kan nog van alles gebeuren. We letten zeer goed op en blijven zeer geconcentreerd.”, aldus Eric Péron aan boord van CONCARNEAU-SAINT BARTH.

Landgenoten doen het niet slecht

Onze compatriotten Pascal Desmarets en Bert Schandevyl bevinden zich aan boord van hun Figaro TETRAKTYS op 260 Nm van de leiders. Zij zeilen aan de leiding van een tweede zuidelijk geplaatste groep en liggen voorlopig op een 16e plaats. Lang niet slecht voor een eerste deelname.

Op 08/05 om 17u00 zag het podium er als volgt uit:
1. CONCARNEAU-ST BARTH – Peron/Danet
2. SNEF et CLIPTOL SPORT – Pellecuer/Mouren
3. CERCLE VERT – Morvan/Le Cam

De meteorologische strijd lijkt gestreden, de tactische strijd in de laatste honderden zeemijlen kan beginnen.

www.transatag2r.com
Foto’s: B. Stichelbaut / Mochet Marcel

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: