Dercksen/Bulkely winnen Texel Dutch Open 2008

Dercksen-BulkelyOp vrijdag 6 juni 2008 wonnen Herbert Dercksen (NED) en Mark Bulkely (GBR) de Texel Dutch Open 2008. Vanwege de instabiele en lichte oostenwind volbrachten de 79 cats slechts één race. In de open klasse I (74 deelnemers) pakten Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen met hun F18 Nacra Infusion de laatste zege op handicap. Daarmee schoven ze een plekje op en werden ze tweede overall, gevolgd door Mischa Heemskerk and Bastiaan Tentij. In de open klasse II (5 deelnemers) wist Dirk Pool zijn eerste positie vast te houden.

“Ik kan nauwelijks geloven dat we op handicap hebben gewonnen”, reageerde Herbert Dercksen eenmaal terug in de pitstraat. Tijdens het aftuigen van zijn Extreme 20 blikte hij terug op een succesvolle week: “Hoewel wij een voordeel hebben bij dit lichte weer, had ik niet verwacht hier alle F18’s te verslaan. Zodra wij de boot net aan de gang krijgen, zijn we gewoon sneller dan de F18’s. Bovendien heb ik een fantastische bemanning die jaren fulltime op de Tornado heeft gezeild. Dat scheelt enorm.”

Volgens Dercksen hadden ze vandaag een goede start: “We zijn tweemaal overstag gegaan en toen recht op de bovenboei afgevaren. Daar gingen we als eerste rond en die leiding hebben we vast gehouden. Mark zou in de tweede wedstrijd sturen, maar die werd helaas afgebroken.”

Leerling verslaat meester

De Koning - Van LeeuwenDe Koning - Van LeeuwenCoen de Koning en Jeroen van Leeuwen zeilden deze week een sterke serie, die ze afsloten met een overwinning. “Het was makkelijk varen met een simpel windpatroon”, verklaarde De Koning hun slotoffensief. “Als er een vlaag kwam, dan kwam die bij deze schuin aflandige windrichting van rechts. Het was belangrijk om op het juiste moment naar rechts te gaan en dan op de lay line naar de bovenboei. De lange klap was over bakboord. In het spinnakerrak moest je dezelfde tactiek hanteren en dus de naar rechts draaiende wind benutten. Dat was het trucje vandaag.”

De mannen versloegen de zwarte Hobie Tiger van Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, die niet bepaald hun dag hadden. Ze kwamen als zeventiende over de eindstreep. Nadat het slechtste resultaat was afgetrokken, eindigden Heemskerk en Tentij op de bronzen plek. De Koning startte zijn catamarancarrière aan boord bij Heemskerk, met wie hij zich probeerde te kwalificeren voor de Spelen van 2008.

Dat lukte niet en nu pakt hij zijn vroegere leermeester in het eindklassement: “Ja, dat is natuurlijk wel leuk. Ons doel was om nog een trede te klimmen en dat hebben we gedaan. We weten dat we met dit weer goed gaan, maar je moet het nog wel even doen.”

Op de zonnige en warme namiddag verschenen twintig topteams op uitnodiging aan de start van de TNG Short Track Races. Na een spannende afvalcompetitie bleven De Koning/Van Leeuwen en het Boskalis team Larsen/Dubbeldam over voor de finale strijd. De nieuwe collectie TNG horloges gingen uiteindelijk naar De Koning en Van Leeuwen.

Oude liefde roest niet

Krasse "Tesselaar" Dirk PoolKrasse "Tesselaar Dirk Pool“In 1985 won ik mijn eerste Europese titel in de Prindle 15. Toen sliep ik nog bij Jan de Boer thuis”, memoreerde Texelaar Dirk Pool. De afgelopen paar jaar was hij in de F18-klasse actief, maar deze week keerde Pool terug naar zijn ouder liefde. “Mijn zoon bemande, maar hij heeft niet echt interesse meer in het zeilen. Daarnaast was ik niet echt blij met mijn F18, maar wilde er ook geen geld meer aan besteden. Ik word dit jaar immers 64. Het gaat allemaal wat moeizamer, terwijl deze Prindle leuk blijft. Daar spring je zo op.” Dat Pool het niet verleerd is, bewees hij door de Texel Dutch Open in de klasse II te winnen. “Het was een mooie week”, aldus Pool.

Zwitserleven Ronde om Texel 2008

Volgens de laatste weerberichten staat er morgen een noordoostenwind van 10-11 knopen. Dat levert een interessante strijd op tussen de lichte 20-voet carboncats, de Tornado en de zwaardere F18’s met een gunstigere rating. Hoe harder het waait, hoe meer kans de F18’s op de overall eindzege hebben.

Dercksen over zijn verwachtingen voor de 31ste Zwitserleven Ronde om Texel: “We zullen zien wat het weer brengt. Wij hebben deze bries van 4-8 knopen nodig of iets meer. Als er meer wind staat, wordt de Tornado een bedreiging.” Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis zeilt morgen op de Tornado die Booth en Dercksen in 2004 tijdens de Olympische Spelen gebruikten. De winnaars van de line honours in 2007, Xander Pols en Tjiddo Veenstra, kunnen op sterke tegenstand rekenen.

Van de 523 vooringeschreven boten, staan er 451 reeds opgetuigd klaar op het Texelse strand. De totale vloot vertegenwoordigt veertien landen over de hele wereld. De team die een tracking kastje hebben gehuurd, zijn tijdens de Ronde live te volgen via http://www.roundtexel.com/.

Top drie Open Klasse I:
1.NED: Dercksen/Bulkey – Extreme 20, 5 punten
2.NED: Heemskerk/Tentij – F18 Hobie Tiger, 11 punten
3.NED: De Koning/Van Leeuwen – F18 Nacra Infusion, 16 punten
Top drie Open Klasse II:
1.NED: Dirk Pool – Prindle 15, 6 punten
2.NED: Hans Primowees, Prindle 15, 8 punten
3.NED: David van Aard, Hobie FxOne spi, 8 punten

www.roundtexel.com
Foto’s: Dwight Rompas

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: