Malmsjö-Johnsson winnen 31e Zwitserleven Ronde om Texel

Start Ronde om Texel 2008Op zaterdag 7 juni 2008 wonnen Kristian Malmsjö en Pontus Johnsson uit Zweden de 31e editie van de Zwitserleven Ronde om Texel op handicap. Het Nederlandse F18 duo Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol werd tweede. Xander Pols en Tjiddo Veenstra (NED) kwamen, net als in 2007, als eerste over de finish. Zij rondden het eiland met hun M20 in een tijd van 3 uur, 44 minuten en 44 seconden. De Zwitserleven Ronde om Texel startte vanochtend om 10.00 uur op indrukwekkende wijze met maar liefst 500 catamarans.

De sterke stroming duwde veel deelnemers te vroeg over de startlijn, maar vanwege een fout tijdens de startprocedure volgden geen diskwalificaties. Wouter Samama en Paul Buyse (NED) liepen later in de race wel tegen een DSQ aan. Ze finishten als eerste, maar zeilden een verkeerde route.

Slechts een paar minuten voor de start van 10 uur lagen honderden bontgekleurde cats bij het startschip onder de kust. Vanwege het zonnige zomerweer op Texel kwam het publiek in grote getale op de Zwitserleven Ronde om Texel af. De toeschouwers waren getuige van een indrukwekkend schouwspel, waarbij de gebeurtenissen elkaar snel opvolgden.

Vijf minuten vóór de start zette het racecomité de zwarte vlag. Dit had echter een minuut later moeten gebeuren. Wouter Samama en Paul Buyse (NED), varend op een Extreme 20, trokken vervolgens vier minuten na het hijsen van de vlag de schoot aan en gingen er vandoor. Omdat de vlag bepalend is, konden zij niet worden gediskwalificeerd. Hetzelfde gold voor de overige catamarans, die door de sterke stroming te vroeg over de startlijn dreven. Op dat moment stond er een lichte noordoostenwind, die ’s middags geleidelijk toenam tot kracht vier.

Sterke strijd om line honours

De kopgroep hield er in het eerste rak naar de vuurtoren verschillende tactieken op na. Dercksen en Bulkely vertrokken ongeveer honderd meter onder de groep die bij het startschip onder de kust wegging. De mannen gingen voor vrije wind en zetten die zeeslag door, terwijl Xander Pols en Tjiddo Veenstra langs het strand zeilden.

Overall winnaars ronde om TexelOverall winnaars ronde om TexelNet als veel andere potentiële kandidaten voor de line honours en eindzege. Dercksen: “Toen we terugklapten en naar de voorste boten voeren, kruisten we er ongeveer 120 meter achterlangs. Op dat stuk hebben we dus verloren.” Pols en Veenstra bleven dichtbij de kust. Pols: “We zijn direct boven de boot gestart en dan ben je weg. Vooral met deze M20. We hadden wat moeite met het stuk naar de VC, omdat we voorzichtig waren. Vorig jaar brak daar het zwaard. Onder spinnaker ging het weer goed.” Het waren echter de Zweden Kristian Malmsjö en Pontus Johnsson, die met hun M20 als tweede de Waddenzee bereikten.

DSQ Samama/Buyse

Wouter Samama en Paul Buyse waren intussen hard op weg naar de VC-boei, waar ze als eerste de spinnaker hesen. Volgens het ter plekke aanwezige racecomité maakten Samama en Buyse daar een fout door een stukje af te snijden. Aangezien ze dus niet het officiële parcours aflegden, volgde diskwalificatie. Samama was het er niet mee eens en tekende protest aan, dat hij vervolgens verloor.

Spannende eindfase

Ondertussen ging het gevecht tussen de overige M20’s gewoon door. Malmsjö/Johnsson namen de officiële leiding over, met Pols/Veenstra en Dercksen/Bulkely in hun kielzog. Pas ten zuiden van het eiland, op driekwart van de race, wisten de Nederlandse 20-voet carboncats hun Zweedse rivalen in te halen. Malmsjö: “Dat is waar we de wedstrijd verloren, want de Nederlanders kozen voor de kust en wij voor de zee. Dat moet lokale kennis geweest zijn, maar het was toch een mooie strijd.” Die bovendien de hoofdprijs opleverde, want Malmsjö en Johnsson waren snel genoeg om op handicap de rest van de vloot achter zich te laten.

Spannende strijd om de line honoursSpannende strijd om de line honoursTerug op de Noordzee gingen Pols en Veenstra extreme ver door naar het strand. Pols: “We namen daar een enorm risico mee. We zijn zelfs een keer tussen de golfbrekers overstag gegaan, wat de gouden klap bleek. Het was echt een waanzinnige race en het is toch leuk om olympische zeilers te verslaan.” Mark Bulkely (GBR) kon de competitie ook wel waarderen: “Dit was meer een wedstrijd dan de andere keren dat ik meedeed. Er zat een groot kruisrak in en gijpduels.”

Niet alle deelnemers haalden op tijd de gate bij de vuurtoren. Tussen de zestig en zeventig boten keerden terug, waarvan een deel gelijktijdig met de eerste finishers aankwamen.

Van der Meulen/Knol tweede overall

Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol zijn de enige F18-zeilers die op handicap en podium bereikten. Zij eindigden met hun Capricorn op de tweede plaats overall. Van der Meulen: “Bij de start was het gokken welke kant het beste zou zijn. Wij zijn de zee opgegaan. Dat leek aanvankelijk niet best, maar het trok bij. We kwamen achter Engelsen en Mischa bij de vuurtoren.

Mischa pakten we op weg naar de VC.” Naar eigen zeggen, was Van der Meulen verbaasd over hoe goed ze ruime wind gingen: “Dat liep het hele seizoen niet lekker, maar we hebben een Hobie spi gekocht en nu ging het super. We lagen al vrij snel één en dat hebben we vast gehouden. Ik ben echt onwijs blij.”

Dat geldt ook voor Carina Knol, die dit jaar als snelste vrouw de boeken ingaat: “Het begint langzaam door te dringen dat we tweede zijn geworden. We lagen de hele tijd voorop, maar ik dacht steeds dat er nog wel wat mis zou gaan.” De Zweed Göran Marström, bouwer van de M20, Tornado en Extreme 40, en zijn bemanning Thomas Petersson wonnen brons.

Zwitserleven verlengt sponsoring

Na zes enthousiaste sponsorjaren besloot Zwitserleven nog twee jaar bij te tekenen. Dat maakte Eliot Schuchart, Communicatiemanager van Zwitserleven, vandaag bekend op het zonovergoten strand van Texel. Schuchart: “We gaan samen met het rondebestuur de activiteiten verder gaan uitbouwen. Daarnaast richten we ons op de publiciteit rondom de Zwitserleven Ronde om Texel.”

Top vijf overall Zwitserleven Ronde om Texel 2008:
1. SWE - Malmsjö/Johnsson, M20
2. NED – Van der Meulen/Knol, F18 Capricorn
3. SWE – Marström/Petersson, M20
4. FRA – Mourniac/Citeau, F19 Hobie Tiger
5. FRA – Morvan/Vaireaux, F18

www.roundtexel.com
Foto’s: Oliver Schilling/Camille Parrain/Dwight Rompas

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: