Zeilwedstrijd '40 mijl van Bru', een klassieker is geboren

Big Beeste en Jimp40De organisator, Stichting 40 mijl van Bru, stond voor ogen een zeilrace te organiseren waarbij de contouren van het Grevelingenmeer zouden worden aangedaan en waarbij sportiviteit en gezelligheid zowel op het water als op de wal de boventoon zouden voeren. De 40 mijl van Bru was geboren. En dat is bijzonder goed gelukt blijkens de reacties van deelnemers, toeschouwers en sponsors.

Zaterdag 31 mei om 7 uur ’s-morgens waren alle 51 “doublehanded” teams in de tent op Jachthaven Bruinisse aanwezig voor het palaver en na een grondige briefing over veiligheid en het bekend maken van de baan zochten de schepen het water op. Het startschip, meteen omgedoopt tot “startwoning” was een varende vakantiewoning van Jachthaven Bruinisse. De wind was west tot noordwest, 3 tot 4 en als deze wind aanhield zou er gedurende de wedstrijd geen regen vallen. Het klopte allemaal feilloos!

Brave start

Klasse B van ongemeten schepen startte om 8.25 uur, tien minuten later gevolgd door klasse A ongemeten en nog eens 10 minuten later door de ORC gemeten jachten, de echte snelle jongens. Dankzij het windje 3 verliep de start zonder gevaarlijke situaties maar met toch voldoende wind om duidelijk te maken welke schepen meteen al solliciteerde naar en plek op het podium.

Hoog aan de wind ging het richting Bommenende en vandaar kruisend richting Ouddorp. Boven de Hompelvoet langs waar de eerste spinnakers en genakkers werden getrokken richting Port Zeelande. Klasse B moest vervolgens bij de eerste doorgang bakboord uit maar niet iedereen in die klasse had de wedstrijdbaan goed gelezen, of geen recente waterkaart van de Grevelingen gehanteerd zodat zij, zonder een boei te missen, een mijltje of twee meer maakten dan nodig was. Dit zorgde ervoor dat de voorsprong van de eerste 4 schepen nog wat groter werd maar ook kaartlezen hoort bij het spelletje.

De klassen A en ORC moesten door de doorgang bij Port Zeelande en vervolgens “plat voor de bak” naar de Stampersplaat. Inmiddels hadden diverse ORC-jachten de andere klassen ingehaald maar zij moesten bij de Stampersplaat nog een rak hoog aan de wind richting Scharedijke maken en vervolgens weer op spi de volledige lengte van de Grevelingen naar Bruinisse afleggen. Klasse A en B konden rechtstreeks naar Bruinisse zeilen.

Volle spi’s

De wind was inmiddels aangetrokken tot ruim 4 Bf. en met een dun zonnetje erbij leverde dat prachtige plaatjes op. Reeds om 13.00 uur verschenen de eerste schepen voor Bruinisse maar moesten toen nog een rondje Mosselbank doen en via de rood-witte Grevelingen-boei kon er worden gefinished.

Het rondje Mosselbank leverde nog wel enige verschuiving in het klassement op omdat daar niet alleen de snelheid maar ook de tactiek een belangrijke rol speelde. Bovendien lag er een mijltje voor de finish een ondiepte die wel op de kaart stond maar door Rijkswaterstaat uit bezuiniging sinds 2 jaar wordt genegeerd, dus niet betond. Dat koste 4 deelnemers 3 tot 5 minuten kostbare tijd.

13.39.47 was de eerste finishtijd. René Leclou en Jordi van de Berg met hun J22 (in klasse B ongemeten) bleven daarmee de snellere schepen van de klasse A en de ORC’s vóór. Het laatste schip was om 15.44.44 binnen.

De “after sail” met prijsuitreiking, een uitstekende BBQ en muziek uit de seventies en eighties zorgde voor verbroedering na de strijd.

De uitslag:

Klasse B ongemeten
1. J22 René Leclou en Jordi van den Berg J22
2. Black Pearl Mark en Rob Gouwentak Extra Paulette
3. Dreamcatcher Gwyn Hagenaars en Frans Hawer Granada 30

Klasse A ongemeten
1. Nogar D Marc de Nies en Karin Beezemer Draak
2. Nova Marnix Hameeteman en J. de Waal Hallberg Rassy 40
3. Lyra Philip Beekman en Mariette Roozeveld Hallberg Rassy 342

Klassen ORC
1. Zeilmakerij.com Wessel van de Werf en Jeroen Janse Dufour 34
2. Big Beeste Marc en Peter Sluimer SJ 320
3. Jimp Ger Bayens en Pascal van Dooremalen J-33

Peter van der Heijden
Stichting 40 mijl van Bru

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: