Windward-leeward races in Blankenberge: het kán!

vrolijke bende op Half MoonAfgelopen zondag 8 juni, daagden er aan de inschrijftafel van de Scarphout Yacht Club 9 zeiljachten op (in bijna evenveel klassen) om wat baantjes te zeilen met de Blankenbergse skyline als achtergrond. Enkelen hadden de dag ervoor al deelgenomen aan de bij momenten erg winderige maar vooral kletsnatte Oostende-Blankenberge, en vooral zij waren erg tevreden met het droge weer, en de lichte wind.

Het zag er nochtans niet goed uit, zo rond 10 uur: geen bal wind, redelijk wat stroming, en wedstrijdleiders die met angstvallige ogen naar de horizon keken op zoek naar een streep wind. De drijfpartij van het weekend ervoor lag nog vers in het geheugen. De uitstelwimpel had duidelijk enkele knopen wind meer nodig.

Timide bries – en drie manches!

Rond het middaguur kwam dan toch een timide briesje opzetten uit noordelijke richtingen, genoeg om genua’s en grootzeilen de nodige voortstuwingskracht te geven. De drie kleine Mini’s zeilden in elkaars kielzog langs het startschip, de grote First 50 uit Nieuwpoort met nagelnieuwe speciale zeilen paradeerde langs de startlijn, de Half Moon en de Capella zochten elkaar op bij het voorbereidingssignaal. De strijd kon beginnen.

Mede door de dwarse stroming was de startboei erg bevoordeeld: gezien je de afstand naar de bovenboei dikwijls in 1 slag kon halen, leek het logisch om daar te starten. Half Moon deed dat keer op keer, kruiste steeds voor het hele veld, en naargelang de manches elkaar opvolgden, vonden steeds meer zeilers de weg naar de boei.

Na een eerste ongeldige start (een zodiac was nog volop met de bovenboei aan het rondzeulen) volgden er drie korte maar erg leuke manches. Vanop het startschip zagen de officials steevast Capella met Half Moon zij aan zij terug naar de benedenboei glijden, gevolgd door de kleine mini’s en dan de rest van het veld met de eenzame CR-C boot High Spirit, de X-99 Ragazza, de Elan 340 CTP, de Grand Soleil Azurro en die grote First 50 Blyweert, die naarmate de wedstrijd vorderde beter en beter presteerde.

Meer deelnemers gewenst

In de IRC 1 won de Ragazza uiteindelijk voor de CTP, dankzij een schitterende eerste manche (zij waren de eerste die de truuk van Half Moon doorhadden). In de IRC 2 deed de Half Moon het erg goed in het lichte weer, maar ze moest Frans Maas in de eerste en derde manche toch laten voorgaan. Bij de Mini’s won de Zeebrugse Pikès voor de Felicity van Bert Bossyns en de solo-gezeilde BlingBling. High Spirit won uiteraard in haar eigen klasse.

Wedstrijdleider Jos Melis was verheugd over het goede verloop van de wedstrijden, maar hoopt dat er tegen volgend jaar toch iets meer deelnemers opdagen. In de bakermat van de CR moet dat toch eenvoudig zijn, niet?

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: