IRC Nationals en de Commodores Cup

Wereld klasse verzamelde zich het voorbije weekend op de Solent voor de IRC Nationals, en ook een beetje ter voorbereiding voor de Commodores Cup. Niet minder dan 8 races zijn er over 3 dagen gevaren waarvan er in de super zero class 6 TP52’s rond vaarden bemand met Olympische-, Volvo Ocean- en America’s Cup pionnen. De grote namen op de meeste boten lieten zien dat dit spelletje serieus gespeeld wordt.

Ben Ainslie kwam speciaal terug van China (hij wil nog eens met de Finn winnen), om met de TP52 van Rob Lutener en Martin Elwood’s te spelen en Ray Davies vaarde op de TP52 van Stuart Robinson Stay Calm. Het weekend had echt alles, van ambetante shifts tot de bekende Solent holes tot perfecte race condities. Voor ieder wat wils zeg maar. Maar hoe zit het met de vergelijking IRC Nationals en de Commodores Cup?

IRC Super 0

Hier geen echte Commodores Cup vergelijkingen, maar toch effe dit… Na de Red Funnel easter Challenge te winnen, gaat de Zweed Niklas Zennestrom ook hier met de eerste plaats lopen.Navigator Steve Hayles (ex Ericsson en 1 van de 2 brains achter GRIB.US) leidde de TP52 Ran naar 4 overwinningen in 6 races.

Stuart Robinson bedankt Ray Davis voor de 2de plek met Stay Calm en Charles Dunstone (TP52 Rio) werd 3de met evenveel punten als Colm Barrington (TP52 Flash Glove). De eerste 5 boten waren trouwens TP52’s.

IRC 0

Bijna het gehele IRC 0 veld bestond uit Commodores Cup voedsel, en aan de uitslag kunnen we nu al afmeten wie de grote favorieten kunnen zijn… De Engelandse Fair Do’s VII (Ker 46) wint de IRC Nationals, maar niet echt overtuigend, want in John Shepherd’s nek hijgt de Ier Anthony O’Leary met zijn Antix Eile (Ker 39). Slechts 3.5 puntjes tussen de beide Ker’s.

Ngoni die 3de wordt staat niet mee op het lijstje voor de CC, en op een 4de plek staat de Frankerijker Gery Trenteseaux (winnaar Spi Ouest France) met zijn Lady Courrier (First 45) die de in laatste race nog een paaltje vaarde.

Door een 5de plek te varen denk ik wel dat de Engelse Dark & Steamy (de DK46 van Nick Haigh) haar ticketje verdiend heeft voor de CC. De Engelse Poppy of Portland Marina (First 45 van John Dean) moest ook nog een plekje verdienen en wordt 7de, ze varen een paaltje in race 6.

Moana (47.7 van Francois Goubau wordt 10de (wint zelfs race 7!), en de Holmatro ING Real Estade wordt pas 13de.

IRC 1

Winnaar Jump Juice reeds onder spi“Lloyd Images”.
Respectievelijk Ierland White en Green varen hier in IRC 1 een 1ste en een 2de plek. Slechts 1 puntje tussen de Ker 37 Jump Juice en de King 40 Blondie IV, al wonnen beide teams 3 paaltjes (bijna om toer alsof het afgesproken was).

Op nummertje 3 vinden we Bernard Moreau met zijn A40RC (werd 5de tijdens Spi Ouest met een OCS!). Dan krijgen we de Engelse Tokoloshe, weer een King 40, maar die staat niet op het CC lijstje.

Op een 5de plek staat Kees Kaan met zijn Roark/Claus en Kaan Architecten hij vaarde in race 6 een paaltje en heeft een DNC als slechtste resultaat.

British Soldier op een 6de plaats, was weer zo’n boot die zijn plekje nog moest verdienen, op een 7de plek de Britse Ker 39CR Erivale III, op een 8ste plek weer zo’n “plek verdiener” Premier Flair (Elan 410).

Dan de Belgische Allard (Sydney 39) van Rudi Floridor op een 9de plaats, en op 10 de oude boot van Gery Trenteseaux Courrier Du Coeur (First 44.7).

IRC 2

Voodoo Chile“Lloyd Images”.
IRC 2 wordt gewonnen door de Ier Roy Dickson op een Corby 36, op de 2de plek met eenzelfde boot, de Engelander Peter Rutter genaamd die in de kleine klasse zal uitkomen tijdens de CC.

Op een derde plek vinden we helemaal uit Hong Kong Jamie McWilliam zijn Yeoman of Wight (eveneens kleine klasse CC). Op een 4de plaats de Ierse broers(?) Eamon en Alan Crosbie op hun Ker 32 (yep kleine klasse CC). De A35 Waterjet van Steve Northmore wordt 5de, 6de No Naked Flames (Sllim 37) van Andrew Allen gevolgd door de Frankerijker Prime Time (weer een A35).

Op een 14de plek krijgen we de Rosetta From The Rocks van Raboud Crul. 28 boten deden mee in deze klasse, maar in de top 10 lagen de finishtijden zeer kort bij elkaar. Het zal knokken worden tijdens de Commodores Cup…

IRC 3

In deze klasse varen normaal gezien geen deelnemers voor de Commodores Cup meer mee, maar toch nog even dit… Met een 9 als slechtste resultaat, vaarde de Winsome hier een 7de plek in Cowes.

Foto's www.lloydimages.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: