Extreme 40 Team Holmatro toont veerkracht in Hyères

Holmatro teamAfgelopen weekend toonde het Extreme 40 Team Holmatro (NED) veerkracht in de tweede ronde van de iShares Cup 2008. In een training voorafgaand aan de eerste start op vrijdag 13 juni, ging de Hollandse carboncat over de kop. Mastman & grinder Gerd Habermüller (AUT) blesseerde zich dusdanig, dat Ed van Lierde (NED) zijn plaats moest innemen. Aangezien Habermüller exceptioneel sterk is, duurde het even voordat de nieuwe formatie zich aan de veranderde situatie had aangepast.

De ruige condities van de eerste dagen bemoeilijkten dat proces. Toen de wind op de derde en laatste dag afzwakte, maakte Team Holmatro een sterke comeback. Het klom van de achtste tot de vierde plek in het eindklassement. Alinghi streek de zege op en staat tweede in de overall ranking van de iShares Cup. Team Origing (GBR) gaat aan de leiding en Team Holmatro neemt een zesde positie in.

“Het was echt fantastisch zeilen”, reageerde stuurman Andreas Hagara (AUT) enthousiast. “Op de eerste dag hadden we ongeveer 28 knopen wind en op zaterdag 20 tot 24 knopen. Dat is niet gemakkelijk op zo’n korte baan. We misten onze joker Gerd met al zijn kracht. Hij is een 110 kg werkbuffel. Nu moesten twee of drie mensen doen wat hij normaal in zijn eentje doet. Dat betekende dat we de hele coördinatie aan boord moesten veranderen en een paar dingen in de manoeuvres. Het duurde zeker 1,5 dag voordat we ons hadden aangepast.” Vandaar de slechtere resultaten in het begin van de serie.

Tacticus/grootzeiltrimmer Mischa Heemskerk (NED): “Ik heb diep respect voor Gerd. Hij trekt arm over arm de spi alleen omhoog, terwijl wij met zijn drieën dood staan te gaan. Als één van ons het alleen probeert, gebeurt er gewoon niets. Daarom moesten we steeds schakelen in de rolverdeling totdat het allemaal wel werkte. We moesten opnieuw leren dansen met dit groepje, maar we kunnen ze nu allebei: de foxtrot en de wals.”

Ook in de tweede race van de eerste dag zat het Team Holmatro niet mee. “We lagen vierde of misschien wel derde toen het wieltje van het grootzeilval brak, waardoor het grootzeil naar beneden kwam en we niet konden finishen”, verklaarde Heemskerk. “Het mooie was wel dat iedereen direct in actie schoot en in rap tempo alles weer was gerepareerd.”

Sterke comeback

Nek aan nek gevechtenNek aan nek gevechtenAan het begin van de laatste dag stond Team Holmatro achtste in een veld van elf boten. Hagara: “Zondag hadden we echt perfecte zeilcondities met 18-20 knopen in de ochtend, afnemend tot 12-14 knopen in de middag. En dat blij vlak water.” Volgens Heemskerk was het zaterdag voor iedereen zwaar geweest: “We zaten zeven uur op het water en zeilden negen wedstrijden. Iedereen was echt kapot. Na de vierde race kregen we een opleving door de adrenaline. Toen we aan wal kwamen en zagen dat we nog altijd achtste stonden, waren we allemaal zwaar teleurgesteld. We hadden echt het gevoel dat we steeds beter gingen. Het verschil was echter slechts een paar punten, dus we hadden aansluiting. We begonnen dus vol goede moed aan de laatste dag.”

De eerste wedstrijd liep echter uit op een teleurstelling toen Team Holmatro van een derde naar een zesde plek terugviel. Heemskerk: “Daarna finishten we direct als tweede. De laatste race telde dubbel en we waren er allemaal super op gebrand om goed te varen. Iedereen was voor 300% gefocust en we eindigden als derde. Toen bleek dat we naar de vierde plek waren gestegen, waren we echt onwijs blij. Meer zat er niet in met dit dansgroepje.”

Angstige duik

“Dat we over de kop sloegen, was geen prettige ervaring”, gaf Heemskerk naderhand toe. Dit gebeurde tijdens een trainingsessie voorafgaand aan de start van de tweede ronde voor de iShares Cup 2008. Hagara: “We hadden net twee uur getraind en waren een beetje aan het cruisen. We besloten om af te vallen en naar de Volvo Ocean Race boot te varen, zodat we met hen aan de wind konden sparren.” Op dat moment was het grootzeil dubbel gereefd en woei het ongeveer 25 knopen.

Ook Tommy Hilfiger team bijna over kopOok Tommy Hilfiger team bijna over kopHagara: “De romp dook, gevolgd door een harde vlaag en vervolgens vlogen we. Het was een fout in the boothandeling, want ik vierde het grootzeil niet genoeg. Gerd zat om de romp en had niets om zich aan vast te houden. Door de klap van het tuig op het water, vloog hij naar voren en helaas tegen de giek of het grootzeilblok.” Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, vergezeld door Sander Speet die zijn vinger blesseerde. Speet kreeg een paar hechtingen en was weer van de partij.

Voor Habermüller was deze wedstrijdserie voorbij. Hagara: “Ik sprak vanochtend met Gerd. Het gaat goed met hem, maar zijn herstel zal nog wel even duren. Hij heeft een bloeduitstorting op zijn lever en krijgt elke dag een infuus toegediend. Hopelijk is hij er in Cowes weer bij. Ik denk het wel.”

Top vijf iShares Cup in Hyeres:
1.SUI – Alinghi, 168 punten
2.GBR – Team Origin, 162 punten
3.NED – Volvo Ocean Race, 141 punten
4.NED – Team Holmatro, 120 punten
5.GBR – Team Aqua, 110 punten

Top drie iShares Cup 2008 na twee van de vijf rondes:
1.GBR- Team Origin
2.SUI – Team Alinghi
3.GBR – GP Morgan Asset Management
6.NED – Team Holmatro

www.teamholmatro.com of www.isharescup.com
Foto’s: Pierrick Contin/DPPI/OC Events

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: