Alfa Romeo verpulvert het Giraglia Race record met meer dan 4 uur

Alfa RomeoVorige week donderdag 12 juni nam de supermaxi Alfa Romeo van Neville Crichton de line honours in de Giraglia Race, een 243 Nm lange offsore race die de Giraglia Rolex Cup afsluit. De 100 voet lange kantelkieler passeerde de finish lijn net buiten de Italiaanse havenstad Genoa rond 8 uur ’s morgens, in een nieuwe record tijd van 18 uren, 3 minuten en 15 seconden. Hij verbeterde daarmee met meer dan 4 uren zijn eigen record, in 2003 gevaren op de vorige Alfa Romeo, een 90 voet fixed keel maxi.

Crichton wil meer records aanvallen met zijn superbolide, alleen zaten tot nu toe dikwijls de condities niet helemaal mee. In lichter weer presteert de 100 voeter toch niet zo super. Maar tijdens de 56e editie van de Giraglia Race zat alles mee. Hij sprak zelf van een “dream run for almost the entire course”. De race neemt de vloot van St Tropez naar Genoa via de befaamde Giraglia Rock, gelegen op de noordelijke tip van Corsica.

Alfa Romeo onder dreigende wolkenAlfa Romeo onder dreigende wolkenIn 22 knopen wind bereikten ze onder spinaker of code zero deze majestueuze landpunt. Rond Corsica nam de wind af tot 13 knopen, om vervolgens in een reach rak weer aan te trekken tot net voor de Genoaanse kust. Daar parkeerden ze de maxi gedurende 3 uren, tot een kustbriesje ze over de finish zette. De baai van Genoa is berucht om haar windstiltes en heeft Neville Crighton al meermaals parten gespeeld. Nu echter begon het te regenen en viel de wind volledig weg net na de aankomst van Alfa Romeo.

De andere 169 boten moesten wachten tot de zon weer doorbrak en de Italiaanse windgoden weer wakker werden om terug voortgang te kunnen maken. De tweede boot over de finish lijn was uiteindelijk de Open 60 Esimit Europa, ook al een oud record houder van de race, even na 3 uur in de namiddag.

De befaamde Giraglia rotsDe befaamde Giraglia rotsUiteindelijk slaagde een Comet 45S, de Tartaruga, er nog in om de overall honours op haar naam te schrijven. De 45 voeter overschreed de finish lijn na 31 uren, 43 minuten en 27 seconden. Het berekende verschil na 243 Nm koers bedroeg amper 57 seconden met de 2e, de Aurora, een Canard 41. Een First 44.7, de Argo, werd uiteindelijk 3e met 2 minuten en 13 seconden verschil.

Giraglia Race - Overall Resultaten:

Winnaar Line Honours en nieuw Record: Alfa Romeo (Neville Crichton)
Gevaren tijd: 18 uren 3 minuten 15 seconden

Overall Resultaten van de 243 Nm Giraglia Race (ORC)
1. Tartaruga - Marco Paolucci (ITA) - Comet 45s - 23:40:15
2. Aurora - Bonomo-Berruto (ITA) - Canard 41 - 23:41:12
3. Argo - Luciano Manfredi (ITA) - First 44.7 - 23:42:28

Overall Resultaten van de 243 Nm Giraglia Race (IRC)
1. Fissa - Ettore Yachting (FRA) - A-40 RC - 13:59:52
2. High Five - Vinicio Petracchi (NZL) - Cookson 12M - 14:50:48
3. Tchin-Tchin - Jean Claude Bertrand (FRA) - A-35 - 15:00:40

www.yachtclubitaliano.it
Foto’s: Rolex/Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: