Europees Kampioenschap Laser 2 van start in Makkum

Laser 2 startDeze week van 16 t/m 22 juni strijden dertig Laser 2's in Makkum om de Europese titel. De teams komen uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland en variëren in leeftijd van 16 tot 69 jaar. Favoriet zijn de Britten Nigel Skudder en Keith Hills, die vorig jaar de wereldtitel op hun naam schreven. Ook de Ier Conor Byrne maakt, hoewel hij met gelegenheidsbemanning vaart, een goede kans. Na de officiële opening woensdagavond met Piet Paulusma staan er dertien wedstrijden gepland.

Van de veertien Nederlandse teams zijn de studententeams Dijkstra/Schoenmakers en Ubbink/Keij de kanshebbers. Carmen Gerlach, EK Laser 2 organisatie zegt: "Rinse Ubbink is een ervaren Splash zeiler die, nu hij aan de tweemansboot en zijn bemanning gewend is, wel eens hoog zou kunnen eindigen."

Alle leeftijden

Naast veel studententeams doen er zeilers van alle leeftijden mee, zoals twee Britse zeilers die op hun vijftigste besloten dat ze wilden leren zeilen. Het niveau van de deelnemers is zeer uiteenlopend. Gerlach: "Ik denk dat de strijd in de top tien even spannend zal zijn als bij de laatste tien."

Buddycompetitie

Om het beste uit alle teams te halen, heeft de organisatie een buddy-competitie opgezet. Na de eerste wedstrijddag, wordt de nummer één aan het laatste team gekoppeld, de nummer twee aan het een-na-laatste team enzovoort. Gerlach licht toe: "Zo stimuleer je dat de betere zeilers de wat minder ervaren mensen helpen. Dit hadden we twee jaar geleden ook en het was erg leuk!"

De korte golven van het IJsselmeer zullen voor de meeste zeilers wel even wennen zijn. De Britten varen juist vaker op zee, terwijl de Nederlandse en Duitse teams kleiner binnenwater gewend zijn. Gerlach: "Toen we vorig jaar bij Makkum voeren waaide het flink. Als je dan een golf niet goed pakt, loopt je spinnaker chute vol met water. Na een tijdje lag de hele spi, gevuld met liters water in de kuip."

Na de wedstrijden valt er op de wal ook van alles te beleven. Gerlach: "Ik verheug me nu al op de beroemde Makkum BBQ met heerlijke verse, zelf gefrituurde en terplekke gerookte visjes." Verder is er iedere dag een borrel in het clubhuis van Makkum en komt de haringkar langs. Gerlach: "Ik ben benieuwd wat de buitenlanders van Hollandse nieuwe vinden!"

Over de Laser 2 klasse

De Laser 2 is een snelle en lichte tweemansboot met trapeze en spinnaker. Het ideale team weegt tussen de 120 en de 150 kg. De klasse bestaat uit teams van alle niveaus en leeftijden. Veel zeilers hebben de optimist overgeslagen en zijn pas op latere leeftijd in een zeilboot gestapt. Gerlach: "Iedereen helpt elkaar en geeft elkaar tips over bijvoorbeeld trim."

In Nederland telt de klasse officieel 31 boten. Een harde kern van ongeveer tien boten vaart iedere maand wel een wedstrijd, zoals Sneekweek en de Voor- en Nabraassem.

www.laser2europeans.com
Foto: Warnemünder Woche, Pepe Hartmann

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: