Mini Fastnet 2008 werd uiteindelijk een Mini Cordouan!

Bert SchandevylMet 70 duo’s zouden ze zondag 15 juni zijn vertrokken vanuit Douarnenez, Bretagne, de mini transatters. Op weg om via Lands End de beruchte Fastnet Rock te ronden en dan terug te keren naar Bretoense bodem. Voor velen de mooiste mini transat offshore race van het jaar.
Maar de weergoden beslisten, net als vorig jaar, weer anders. De organisatoren kozen voor veiligheid en stuurden de vloot naar het zuiden.

Een depressie boven Ierland zorgde voor zwaar weer en zou de 70 deelnemers hebben laten opkruisen in felle wind. Het racecomité was ervan overtuigd dat het merendeel van de deelnemers opgewassen zou zijn tegen dergelijke omstandigheden, maar besloot toch om wegens veiligheidsredenen de wedstrijd niet te laten starten. Maandag werd de platte knoop definitief doorgehakt en besloot men om een alternatieve route te varen, richting het zuiden.

T-Mobile One bij de favourietenT-Mobile One bij de favourietenAlle schippers waren al lang blij dat er uiteindelijk toch kon worden geracet, en dus startte dinsdag 17 juni de 70 boten tellende vloot om 15u13 lokale tijd vanuit de baai van Douarnenez. Op het programma een 500 Nm lang traject, via het eiland van Yeu naar de BXA boei voor de monding van de Gironde en terug naar Douarnenez. Of met andere woorden: 3 dagen en 3 nachten van snelheid, tactiek en uithouding.

Een parcours in 3 tijden

In het eerste deel zullen de deelnemers snel naar het zuiden afdalen, onder een dragende noordenwind van zowat 15 knopen sterk. Later zou die dan gaan krimpen naar het westen. De verplichte passage tussen het eiland van Yeu en het Franse vasteland zal strategische opties beperken.

Dan volgt het ronden van de BXA boei, die zowat 13 Nm is verwijderd van de vuurtoren van Cordouan, aan de monding van de Gironde. De wind zou daar waarschijnlijk gaan afzwakken. Volledig? Hoe lang? Hoe men zal schakelen tussen 2 weersystemen zal de wedstrijd verder mee bepalen.

En uiteindelijk wordt er dan teruggekeerd naar Bretagne, waarbij waarschijnlijk een halve wind zal zorgen voor een mooie snelle retour. Alleen mag men het eiland van Yeu nu passeren zoals men wil, wat plaats maakt voor tactische spelletjes.

Er varen een aantal schippers van Nederlandse en Belgische nationaliteit mee. Op de Shaya Maya (RSA419) heeft onze kompatriot Bert Schandevyl een maat gevonden in Trautman. Verder delen Gerckens en Leger de krachten op P’tite Lola à Donf (BEL303). De Nederlandse hoop rust op T-Mobile One (NED633) bij Lucas Schröder, die als maat de ervaren Fransman Piveteau heeft gekozen. En verder is er nog het Nederlandse duo Endt/Ten Brinke op Pro3 Oc2 (NED713).

De eersten worden op vrijdag 19 juni in Douarnenez terug verwacht.

De race kan worden gevolgd op www.winchesclub.com
Foto’s: Gildas Hermon – Kerys.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: