ONZK Weekend 2 - Oostendebank Races

SkippyDit weekend nam het kruim van de Belgische IRC en CR zeilers deel aan een weekendje Belgische kust: op zaterdag sjeesde de vloot van Blankenberge naar Oostende, en op zondag stonden er 4 indewindse banen gepland. ‘Stonden’, want de wind besliste er anders over. Bij het buitenvaren uit het kille Oostende (dat Oosterstaketsel is echt wel weg, er ligt nu een stenen tweelingzusje iets verderop) hadden we al een flauw vermoeden dat het op zondag niet veel soeps zou worden: weinig wind, erg weinig, en als er een paar zuchten stonden, dan varieerden die flink van richting.

VHF-les nodig?

Probeer dan maar eens als wedstrijdleider om een juiste baan uit te leggen. De kritieken van de zeilers van vorig jaar lagen nog vers in het geheugen, zo blijkt, want het wachten op een stabiele wind die de uitgelegde baan niet na 5 minuten om zeep zou helpen duurde lang, erg lang. Lang genoeg om de dames van de SHIPSHOP LADIES FIRST te onderrichten in het gebruik van de VHF.

Enfin, u hebt het begrepen: om 14u deelde de wedstrijdleider de talrijk opgekomen deelnemers me dat er geen hoop meer was: drie keer toeteren en de vloot mocht huiswaarts keren.

Blankenberge-Oostende

De dag tevoren was een deel van die vloot al actief geweest, toen er nog wel wat wind stond. Er was een baan uitgetekend vanuit Blankenberge naar Oostende, met een lusje de zee in ter hoogte van Oostende.

Leuk zonnetje, een verlegen windje, en veel spinnakeren. Leuk. Ware het niet dat het wedstrijdcomité om 13uur al besliste om in te korten bij de Binnenstroombankboei, net op het moment dat de eerste grote boten daar passeerden. De bar van de RYCO kreeg zo iets meer volk over de vloer dan normaal.

Wat onhouden we verder van die zaterdag? Dat de wedstrijdinstructies lezen handig kan zijn (drie deelnemers DNS in de IRC-2 en veel vertwijfeling bij andere deelnemers). Dat wind van achter en stroom tegen een kort spi-rakje eindeloos kan laten duren (de GPS gaf af en toe 5 uur aan als nog te zeilen tijd toen we op weg waren naar de Binnenstroombank). Dat de GENERAL TAPIOCA intussen met een masttop spinnaker vaart (wordt stilaan de mode bij de halftonners). Dat een 36.7 onder spi niet voorbij een halftonner geraakt (maar toch blijven proberen hé MOJO...). En dat een kleine J-24 in gecorrigeerde tijd zelfs CAPELLA het nakijken geeft. Mooi gedaaan!

Stijn

Jonge recrutering volop aan de gang op Half MoonJonge recrutering volop aan de gang op Half MoonVan hieruit ook een bedankje aan kleine Stijn (3 jaar) om de bemanning op HALF MOON te entertainen tijdens de wedstrijd. Hij deed dat zo goed dat hij bij het binnenvaren van Oostende noodgedwongen (moe van het vele wuiven naar wedstrijdofficials, het praten met de meeuwen, het becommentariëren van de andere deelnemers, ... en van de gezonde zeelucht) de decibel-kraan toe moest draaien, en vredig in slaap viel in de armen van zijn mama.

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: